Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Odbijao je potpisati sporazum kojim bi se Hrvati odrekli Bosanske Posavine
17. studenog 1995.: Ostavka Zubaka

Daytonski sporazum

 

Na kraju pregovora o završetku rata na području bivše Jugoslavije, koji su se vodili u američkom gradu Dayton, jedan od pregovarača, Krešimir Zubak 17. studenoga 1995. podnio je ostavku na mjesto predsjednika Federacije BiH i predsjednika Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

 

Odbijao je potpisati sporazum kojim bi se Hrvati odrekli Bosanske Posavine, gdje su nekoć činili većinu.

...

Zubak je bio nezadovoljan zbog toga što, unatoč dužnostima koje je obnašao, u pregovorima ima marginalnu ulogu, posebno u izradi završnih dokumenata. Zbog toga se i pismeno požalio glavnom posredniku Mirovnih pregovora, američkom diplomatu Richardu Holbrookeu.

 

Zubak

 

U pismu je istaknuo nezadovoljstvo i zbog toga što je, kada je napokon dobio na uvid završnu verziju dokumenta, uvidio da nisu zadovoljeni „ni elementarni kriteriji pravednog mira“ te da je sporazum „u izravnoj suprotnosti s interesima Hrvata u BiH“. Stoga je izvijestio Hoolbrokea da nije spreman biti potpisnik takvog dokumenta. Zubakova ostavka je prihvaćena, a njegovo je mjesto u Daytonu zauzeo Jadranko Prlić.

 

 

Nakon povratka, Franjo Tuđman nazvao je Daytonski sporazum velikom pobjedom Hrvatske, ali i hrvatskih interesa, kao i zalogom za budućnost cjelovite BiH.

 

S druge strane, nekoliko tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine na prosvjednom skupu u Slavonskom Brodu izrazilo je 26. studenoga nezadovoljstvo, baš kao i čelni ljudi Katoličke crkve u BiH, koji su taj sporazum smatrali nepravdom.

 

 

Valja svakako istaknuti da je Zubak svoj potpis na Daytonski sporazum ipak stavio, i to, na mirovnoj konferenciji o BiH koja je u prosincu održana u Parizu, nakon čega je podnio ostavku na sve političke dužnosti.

 

 

Nesporna ostaje činjenica da se sporazum iz Daytona u budućnosti pokazao pogubnim za hrvatski narod u BiH, dobrim dijelom upravo zbog razloga koje je Zubak navodio kao motive za svoj postupak.

 

Oluja

Foto: 1. Vecernji.ba, 2. Hspf.info

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 382 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com