Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Unatoč Brijunskoj deklaraciji rat se u Hrvatskoj rasplamsavao
Kadijević pozvao na opću mobilizaciju (8.7.1991.)
 

Kadijević

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Savezni ministar obrane, general Veljko Kadijević pozvao je 8 srpnja 1991. na opću mobilizaciju u Jugoslaviji.

 

Temeljila se na „dobrovoljnoj“ bazi čime je postalo jasno da sporazum koji su dan ranije na Brijunima, pod pokroviteljstvom Europske Zajednice, potpisale Hrvatska, Slovenija, Srbija i Jugoslavenska narodna armija, neće ispuniti svoje mirotvorne ciljeve.

...

No Brijunska deklaracija po mnogočemu bila je neizmjerno važna, ponajprije za Sloveniju jer dogovoren je prekid ratnih djelovanja na njezinu teritoriju.

Također, potpisan je i sporazum o tromjesečnoj suspenziji odluka o proglašenju nezavisnosti Hrvatske i Slovenije. S obzirom na razvoj rata to je išlo na štetu Hrvatske, ali potpisivanje sporazuma bilo je istodobno i od velike pomoći jer su se sve potpisnice složile da se u ratnu krizu uključe prve promatračke misije EZ-a.

 

 

Brijuni

 

Time se jugoslavenska kriza doista institucionalizirala i internacionalizirala. Uz domaćina, hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, konferenciji je nazočio slovenski predsjednik Milan Kučan, dok je srbijanski predsjednik Slobodan Milošević odbio doći te je Srbiju predstavljao Borisav Jović.

 

Jugoslavensku stranu predstavljali su savezni premijer Ante Marković, ministar vanjskih poslova Budimir Lončar, vice-admiral Stane Brovet i većina članova Predsjedništva.

Europsku zajednicu predstavljali su nizozemski, luksemburški i portugalski ministar vanjskih poslova: Hans van den Broek, Jacques Poos i Portugala João de Deus Pinheiro.

 

Da je mirno rješenje nemoguće, svjedočilo je rasplamsavanje rata u Hrvatskoj.

Tih dana pobunjeni Srbi i JNA napadali su diljem istočne Slavonije, a rat se proširio i na Liku. Početkom srpnja specijalne jedinice Dragana Vasiljkovića, zloglasne Kninđe, izvršile su prvo borbeno djelovanje.

 

Napadnuti su objekti Okružnog zatvora u Ljubovu kod Gospića, što su srpski mediji lažno prikazivali kao velik uspjeh u kojem su Hrvati imali goleme žrtve. Nasuprot tome, Ljubovo su učinkovito obranili pripadnici Prve bojne 2. A brigade Zbora narodne garde.

 

 

Oluja

 Foto:  1. scrshot Youtube, 2. HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 297 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com