Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Martić tražio da se raketama gađa spomenik banu Josipu Jelačiću, objasnivši kako je to simbol hrvatskog naroda
(12.6.2017.) OSUĐEN GOROPADNI MILAN MARTIĆ
 

Milan Martić

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 12. lipnja 2017. Milana Martića jednog od vođa srpske pobune u Hrvatskoj na 35 godina zatvora.

 

U vrijeme demokratskih promjena Martić je bio načelnik kninske milicije, a nakon izbora 1990. odbio je poslušnost hrvatskoj državi.

...

Nakon osnivanja takozvane „Srpske autonomne oblasti Krajina“ preuzeo je dužnost ministra policije, a 1994. postao je i predsjednik „Republike Srpske Krajine“.

 

Martićevu predsjedničku karijeru obilježilo je sirovo ponašanje čak i prema najvišim predstavnicima međunarodne zajednice.

Tako, primjerice, uopće nije htio primiti prijedlog mirovnog plana Z-4, koji je pobunjenim Srbima išao na ruku osiguravajući im svojevrsnu autonomiju. Veleposlanici SAD-a i Rusije, Peter Galbraith i Leonid Kerestedjiants, bili su šokirani Martićevim postupkom, najavivši pobunjenicima teške dane u kojima neće moći računati na međunarodnu pomoć.

Uistinu, slijedile su oslobodilačke operacije hrvatskih snaga, a Martić je na poraze odgovorio zločinom prema civilima. Iz osvete zbog gubitka okupiranog teritorija zapadne Slavonije, 2. i 3. svibnja 1995. zapovjedio je raketiranje civilnih ciljeva u Zagrebu.

 

Zanimljivo, zaštićeni svjedok MM-003, radiovezist u stožeru kninske milicije, potvrdio je da je Martić tražio da se raketama gađa baš spomenik banu Josipu Jelačiću, objasnivši kako je to simbol hrvatskog naroda.

Umjesto glavnog trga,  rakete su pogodile Dječju bolnicu u Klaićevoj, zgradu Baleta HNK i neke ulice u središtu Zagreba, pri čemu je poginulo sedam i ranjen je veći broj civila.

Iako je goropadni Martić pred TV kamerama potvrdio odgovornost za tu zapovijed, zaprijetivši da neće dopustiti uhićenje, osobno se 2002. predao Haškom sudu.

Proglašen je krivim po 16 točaka optužnice za ratne zločine, a Žalbeno vijeće potvrdilo je prvobitnu kaznu.

Od 2009. Milan Martić kaznu izdržava u Estoniji, otkuda vodi pravnu bitku da zbog loših uvjeta bude premješten u neki primjereniji zatvor.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot ICTY

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 298 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com