Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Josip Jović
KRVAVI USKRS: Akcija "Plitvice" i pogibija Josipa Jovića (6/6)
 

Josip Jović

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

JOSIP JOVIĆ

 

Josip Jović rođen je 1969. u Aržanu kod Imotskog. U kolovozu 1990. godine dragovoljno se priključuje policijskim postrojbama koje su činile temelj Hrvatske vojske.

 

Odradio je zadaće na terenima u Pakracu i Ljubovu, a tijekom čišćenja terena na Plitvicama probijao se kao najistureniji prema pošti. Iako je nosio pancirku, metak ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela.

 

U skupini pripadnika 1. satnije koja se kretala kroz šumu ispod ceste, a u pravcu pošte na Plitvicama, nalazili su se Josip Jović, Miljenko Kožul i Vinko Ravić. Srpski je terorist iz pravca pošte otvorio vatru i pogodio Jovića u lijevo rame iznad pancirnog prsluka. Do pogođenog je Jovića prvi došao Miljenko Kožul i pokušao mu pomoći. Onemogućen je u izvlačenju zbog snažne paljbe iz smjera pošte. Pozvano je borbeno oklopno vozilo koje je za nekoliko minuta stiglo na položaj ispred pošte te borbeno djelujući omogućilo izvlačenje ranjenog Jovića, koji je, nažalost, preminuo na putu do pokretne ambulante,  navodi se u monografiji.

 

Miljenko Kožulj prisjeća se:

Vidio sam ga iza stabla kako pada. Dotrčao sam do njega i pitao što mu je. Samo je odgovorio: „Ništa“. Ležao je duboko u snijegu. Strgao sam svoju pancirku i masku, prihvatio ga, ali već se počeo gubiti. Posljednje riječi su mu bile: „Tata, tata“. Jović se sav tresao. Dok su se dečki borili za njegov život, motorolom sam zvao Morića u Karlovac i tražio helikopter. Kad sam za koji trenutak iznad nas vidio helikopter, ostao sam u šoku, bio je to vojni helikopter MI-8…Nakon tri minute, koje su trajale cijelu vječnost, Morić se javlja i govori neka ništa ne poduzimamo. Helikopter se spustio na tlo, iz njega je izišao neki major JNA i rekao da su došli pružiti pomoć ranjenima, bez obzira s koje su strane. Nažalost, Jović je već bio mrtav.

 

Kasnije smo doznali da je Boljkovac s Antunom Tusom, koji je tada još bio u Beogradu, dogovorio da pošalje jedan helikopter za prijevoz ranjenika, prisjeća se sudionik akcije Željko Kekić

 

Josip Jović

 

Jović je pokopan u Aržanu, a posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima i mnoge ulice hrvatskih gradova nose njegovo ime.

 

- KRAJ -

 

  1       2       3       4       5       6  

 

 

Oluja

 Foto: 1. radioimotski.hr, 2. likalus.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 422 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com