Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Unatoč dogovorenom početku mirne reintegracije, Srbi održali vojnu paradu
Imenovanje Kleina za povjerenika UN-a i vojna parada Vukovar '95 (20. prosinca 1995.)
 
Klein
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poduprlo je 20. prosinca 1995. prijedlog glavnog tajnika Boutrosa Boutros-Ghalija da se za prijelaznog upravitelja UN-a u okupiranom hrvatskom Podunavlju imenuje američki diplomat Jacques Paul Klein.

 

Zanimljivo, pobunjeni hrvatski Srbi u Vukovaru su, unatoč dogovorenom početku mirne reintegracije, održali vojnu paradu, obilježavajući dan državnosti „Republike Srpske Krajine“.

...

Pet godina prije u Kninu su pobunjene općine sjeverne Dalmacije proglasile ovu paradržavu, a nakon ratnih strahota i velikog poraza, fantomska Krajina spala je na dio područja okupirane istočne Slavonije.

Ipak, Slavko Dokmanović, gradonačelnik okupiranog Vukovara, poslije optuženik za ratne zločine na Ovčari, hvalio je poraženu vojsku, a čelni političari pobunjenih Srba iz istočne Slavonije nagovijestili su osnivanje „srijemsko-baranjske oblasti“, koja bi Srbima donijela autonomiju u dijelovima Hrvatske gdje nisu vojno poraženi.

Time je Dokmanović iznova svojevoljno interpretirao Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, koji je prije malo više od mjesec dana potpisao, iako je prethodno izjavio da će si prije odsjeći ruku.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U međuvremenu je potpisan i Daytonski sporazum, koji je dokrajčio velikosrpske osvajačke ambicije.

No čelnici hrvatskih Srba i dalje su zavaravali vlastiti narod. Na vojnom mimohodu koji se održao na središnjem vukovarskom trgu bili su preostali vojni zapovjednici i radikalni političari te rijetki uzvanici iz Jugoslavije, među kojima se isticao ratni zločinac Željko Ražnatović–Arkan.

No svečanost u Vukovaru bio je samo igrokaz za naivne.

 

 

U prosincu 1995. osnovan je Ured privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, a Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijom iz siječnja 1996. utvrdilo je da će međunarodne snage, UNTAES, pod zapovjedništvom prijelaznog upravitelja Jacquesa Kleina razvojačiti okupirano područje Podunavlja, što se i ostvarilo do travnja te godine.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/Cropix/Hrvoje Polan

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 230 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com