Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Policajci srpske nacionalnosti dijelili oružje ekstremistima i pomagali pobunu
27. rujna 1990. - POBUNA NA BANIJI

 

Balvani

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Terorizam koji su zbog demokratskih promjena hrvatski Srbi najavili kolovoškom „balvan revolucijom“, od 27. rujna 1990. na području Banovine poprimio je novu, radikalnu dimenziju.

 

Zbog organiziranja demonstracija, a poučeno ponašanjem kninskih milicajaca koji su odbili poslušnost, Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je izvlačiti dio naoružanja iz policijskih postaja u Obrovcu i Dvoru na Uni. No Srbi su provalili u njih i oteli oružje, a potom se na Banovini radikalizam rasplamsao.

...

 

Srbi su najprije u Glini spriječili aktivnosti policije i uzeli oružje iz te postaje, a zatim su sličan scenarij provodili u Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni.

U Petrinji su ekstremizmom pokušali nadomjestiti činjenicu da nemaju većinu u gradu pa su 28. rujna naoružani nezadovoljnici pozivali na oružani ustanak, upali u Općinski centar za zaštitu od požara, aktivirali sirene i oduzeli vatrogasno vozilo. Pred policijskom postajom u Petrinji velika masa nastavila je prijetiti. Pritom su napali novinarsku ekipu HTV-a i uzeli joj opremu. Ozlijeđeni novinari spasili su se bijegom u policijsku postaju.

 

 

Na sličan su način napadani i drugi hrvatski novinari koji su izvješćivali s uzavrele Banovine. U kaotična tri dana napadane su policijske postaje, blokirane prometnice, presretana vozila. Stoga je hrvatska policija intervenirala na području Petrinje i Dvora na Uni, a u raščišćavanju nereda ranjen je Josip Božičević, pripadnik specijalne policije. Situacija je stavljena pod kontrolu.

Prema modelu slično organiziranih nereda u dalmatinskom zaleđu, ni na Banovini policajci srpske nacionalnosti nisu ništa učinili, nego su štoviše dijelili oružje ekstremistima i pomagali pobunu. Zbog toga je priveden Ljuban Lončarević, načelnik policijske postaje u Petrinji, a neki od ekstremista uhićeni su. Dio ih se sklonio u vojarne JNA, dok su mnogi naoružani otišli u šumu tvrdeći kako im se sprema odmazda ustaških vlasti.

 

 

Masovni neredi na Banovini bili su jasna najava nastavka oružane pobune i početka krvavih sukoba, do kojih je dovela velikosrpska politika.

 

Pobuna na Baniji - Crne MambeBalvanijada - UCMbalvanijada - UCM

Balvan revolucija - Crne Mambe

Oluja

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

Foto: 1. zadarski.slobodnadalmacija.hr, 2. wikipedia.org, 3. sibenik.in, 4. zadarski.slobodnadalmacija.hr, 5. sibenik.in

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 649 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com