Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
HRVATSKA KROZ POVIJEST
Najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj povijesti
VRO Oluja

 

VRO Oluja

Piše: Tomislav Šulj 

 

 

Nakon što su u Ženevi propali i posljednji od bezbroj pregovora o provedbi mirne reintegracije, sutradan 4. kolovoza 1995.  u 5 sati ujutro hrvatske snage pokrenule su oslobodilačku operaciju „Oluja“.

 

Pobunjeni Srbi napad su očekivali jer ratno stanje u takozvanoj „Krajini“ proglašeno je još 28. srpnja, a civilne strukture su u suradnji s vojskom pripremale evakuaciju ljudstva i materijalnih dobara.

...

Srbe je ipak iznenadilo što su Hrvatska vojska i specijalna policija napale cjelokupni okupirani prostor, osim istočne Slavonije.

 

Pred početak napada snage UNCRO obaviještene su preko časnika za vezu da počinje oslobodilačka operacija, a u prvim satima predsjednik Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, pozvavši pripadnike pobunjene vojske da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija.

Napadne aktivnosti započele su u zonama odgovornosti pet zbornih područja – Bjelovar, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split. Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radiorelejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori.

 

 

 

VRO Oluja

Hrvatske snage krenule su u prodor iz 30 pravaca ovladavajući golemim prostorom i dovodeći neprijatelja u poluokruženje ili okruženje.

Već prvoga dana uspješno je izvedeno 80 posto svih planiranih borbenih zadaća. Najveći otpor Srbi su pružali na području Banovine i Korduna, no 8. kolovoza pokraj Topuskog dogovorena je predaja 21. kordunskog korpusa koju je potpisao pukovnik Čedomir Bulat, što je bio kraj operativnog dijela  Oluje. Sljedeći dan hrvatske snage ulaze u mjesto Srb, a dan poslije i u Vrginmost i Dvor na Uni. U operaciji su djelovala sva zborna područja, osim  Osijek i Južnog bojišta koji su provodili obrambeni dio.

Sudjelovalo je ukupno 127 tisuća ljudi, a gubici su bili maleni, u odnosu na ovakav opseg operacije: neznatno više od 200 poginulih i 1100 ranjenih. No s obzirom na to da je u sedam dana oslobođena gotovo 1/5 ukupne površine Republike Hrvatske operaciju „Oluja“ moramo nazvati najsjajnijom vojnom operacijom u hrvatskoj povijesti.

 

VRO Oluja

 

 

Oluja

 
 
Autor: Tomislav Šulj
 Foto: 1. wikipedia.org, 2. DPCM, 3. scrshot Youtube
 
 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 272 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com