Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Razmjena je izvedena na teritoriju pod kontrolom JNA i pobunjenika
Najteža razmjena ratnih zarobljenika (12. prosinca 1991.)
 
Ratni zarobljenici
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

12. prosinca 1991. u selu Jelaši kod Karlovca obavljena je najteža razmjena ratnih zarobljenika jer izvedena je na teritoriju pod kontrolom JNA i pobunjenika, koji su pritom uoči pa i tijekom razmjene topnički napadali hrvatske položaje u Turnju.

 

Zarobljenici iz srpskih logora u Kninu i Staroj Gradiški razmijenjeni su za zarobljenike iz Karlovca, Zagreba, Gospića, Siska i Bjelovara na način da bi autobus iz Turnja dovezao srpske zarobljenike u Jelaše, a potom bi se sa hrvatskim zarobljenicima, s okupiranog teritorija nazad vraćao u Turanj.

...

Ukupno je tog dana razmijenjeno 540 zatočenih na obje strane.

Bio je to veliki diplomatski uspjeh hrvatskih pregovarača, na čelu s pomoćnikom ministra obrane, Stjepanom Adanićem koji je osobno sa saborskim zastupnikom Muhamedom Zulićem došao u Jelaše dogovoriti i nazočiti tijeku razmjene.

Hrvatski pregovarači dva dana ranije, 10. prosinca ostvarili su brojčano još veći uspjeh jer tog dana u Bosanskom Šamcu razmijenjeno je ukupno 561 hrvatskih zarobljenika iz logora Stajićevo, Begejci i Niš za 123 srpska zarobljenika s područja Slavonije.

Istovremeno, pod vodstvom doktora Gorana Dodiga i na jugu Hrvatske odvijala se manje znana, ali također vrlo neizvjesna razmjena zarobljenika. Vođena je pod kodnim nazivom „Rodos II“, a što je bio naziv broda koji se koristio za razmjenu ratnih zarobljenika.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Srpski zarobljenici ukrcani su na grčki brod u Splitu i prevezeni do crnogorske luke Zelenika u Boki kotorskoj, gdje su razmijenjeni za zarobljene Hrvate koji su se nalazili u crnogorskim logorima.

Iz zatočeništva je oslobođeno oko 7700 hrvatskih branitelja i civila od čega je gotovo polovica zarobljeništvo provela u logorima van granica Hrvatske, no to su brojke evidentirane po popisima Crvenog križa, dočim hrvatski logoraši tvrde kako je broj zatočenih u srpskim logorima bio daleko veći.

S obzirom da se više od 1508 hrvatskih državljana još uvijek  vodi u popisu nestalih osoba tijekom razdoblja velikosrpske agresije ne zna se točan broj onih koji su u logorima zbog brojnih oblika nasilja izgubili život.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 561 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com