Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Impresionirani djelovanjem združenih hrvatskih snaga, bošnjačko vodstvo inzistiralo je na pokretanju daljnjih oslobodilačkih akcija
Splitska deklaracija (22.7.1995.)
 

Splitska deklaracija

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona

 

 

Izaslanstva Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisala su 22. srpnja 1995. u Splitu takozvanu „Splitsku deklaraciju“.

 

Dokument su potpisali predsjednici: Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, te Haris Silajđić i Krešimir Zubak kao predstavnici oba naroda u BiH.

...

Važan posrednik bio je turski predsjednik Sulejman Demirel, ali ključna je bila inicijativa Sjedinjenih Američkih Država, pa je činu potpisivanja bio nazočan američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith.

Time je potvrđen niz ranije potpisanih ugovora, zbog čega se taj dokument naziva Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona.

Dogovorena je uspostava federacije dvaju naroda u nacionalnim i mješovitim kantonima, ali i druga važna politička rješenja za budućnost hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH. No nedvojbeno najvažniji dio bio je dogovor o vojnoj suradnji.

 

Nakon nezapamćenih zločina u Srebrenici, Srbi su, zbog inertnosti međunarodne zajednice, svom silom navalili na zaštićeno područje Bihaća.

Bošnjaci su neodgodivo trebali hrvatsku pomoć čije su oružane snage izrasle u moćnu silu koja je mogla donijeti preokret.

Impresionirani djelovanjem združenih hrvatskih snaga u lipanjskoj operaciji Skok 2, kojom je oslobođeno cijelo livanjsko polje, bošnjačko vodstvo inzistiralo je na pokretanju daljnjih oslobodilačkih operacija, što je i obuhvaćeno potpisivanjem sporazuma u Splitu.

Tri dana nakon postignutog dogovora hrvatske snage pokrenule su operaciju Ljeto 95 kojom su munjevito oslobodile Bosansko Grahovo i Glamoč, prisilivši bosanske Srbe da dio snaga s opsade Bihaća prebace na osiguranje tog područja.

Vojna suradnja dogovorena u Splitu uskoro je doživjela vrhunac u oslobodilačkoj operaciji Oluja kada je konačno srušena paradržavna tvorevina pobunjenih hrvatskih Srba.

 

Također sporazumom u Splitu, koji je omogućio djelovanje hrvatskih snaga na teritoriju BiH, pokrenute su daljnje oslobodilačke operacije, Maestral i Južni potez što je pak primoralo bosanske Srbe na potpisivanje mira u Daytonu.

 

Oluja

 Foto:  1. wikimedia.org

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 598 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com