Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Jugoslavenska propaganda slala je netočne i neprihvatljive vijesti o ratu, stoga je prvo razdoblje djelovanja HINE bilo iznimno važno
26. srpnja 1990.  OSNOVANA HINA
 

HINA

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Dan nakon što su izglasovani amandmani za promjenu ustava i prvi put na Markovu trgu podignuta hrvatska zastava s povijesnim grbom, 26. srpnja 1990., Hrvatski sabor prihvatio je Zakon o osnutku Hrvatske izvještajne novinske agencije – HINA-e.

 

U povijesti hrvatskog novinarstva bilo je nekoliko pokušaja osnivanje nacionalne agencije.

...

Prvu takvu informativnu agenciju 1906. utemeljio je novinar i osnivač Hrvatskog novinarskog društva, Milan Grlović, a 1941. nakon nastanka NDH, ustrojena je novinska agencija „Velebit“ te Hrvatska izvještajna služba-HIS.

 

Antifašisti su 1943. u Jajcu pokrenuli Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije, a podružnica TANJUG-a organizirana je sljedeće godine u Topuskom.

Hrvatska sve do 1990. nije mogla osnovati svoju neovisnu telegrafsku agenciju.

Povijesnu zadaću, ali i veliku odgovornost da ustroji kvalitetnu informativnu službu dobio je prvi direktor HINA-e Josip Šentija. Od prvih koraka prema državnoj samostalnosti, sve do izbijanja oružanog sukoba, agencija se ubrzano razvijala.

Jugoslavenska propaganda slala je netočne i neprihvatljive vijesti o ratu, stoga je prvo razdoblje djelovanja HINE bilo iznimno važno, kako bi se domaća i svjetska javnost što bolje i istinitije informirale o velikosrpskoj agresiji.

Hrvatski sabor je 2001. prihvatio novi Zakon o HINI, kojim je iz državne preustrojena u samostalnu javnu ustanovu i neovisni javni medij. Zakon o HINI jamči uređivačku, upravljačku i ekonomsko-financijsku samostalnost agencije.

HINA priprema dvadesetak općih i specijaliziranih servisa vijesti u kojima se dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku objavljuje oko 400 tekstova. Pruža i multimedijske usluge, ima foto i audio servis te elektroničku bazu podataka.

Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima oko 500 korisnika u zemlji i svijetu.

 

 

Od osnutka do danas HINA se razvila u tehnički opremljenu, kvalitetnu agenciju za obavljanje informativnih zadataka potrebnih drugim medijima, ali ponajprije hrvatskoj državi i njezinim građanima.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com