Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Namjere Srba bile su vidljive iz poruka poput "najveće srpske luke su Split i Zadar"
14. travnja 1990. - Skup SDS-a u Kninu
 
Jovan Rašković
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Pred više tisuća okupljenih u Kninu je, na Trgu dalmatinskih brigada, 14. travnja 1990. održan predizborni skup Srpske demokratske stranke.

 

Ta stranka osnovana je u veljači 1990., a za predsjednika je bio izabran član Srpske akademije nauka i umetnosti, doktor Jovan Rašković, koji je ujedno bio profesor na sveučilištima u Zagrebu i Ljubljani, te član Medicinske akademije Hrvatske.

...

Kao čelnik stranke obratio se uoči prvih parlamentarnih izbora građanima Knina, grada koji je bio glavno uporište nezadovoljstva hrvatskih Srba.

Uz Raškovića okupljenima su se obratili član Glavnog odbora SDS-a Jovan Opačić, književnici Jovan Radulović, Dragutin Knežević i u ime Demokratske stranke iz Beograda Zoran Živković

Na skupu su predstavljeni kandidati stranke za Sabor i općinske skupštine. Prisutnima se prvi obratio Jovan Opačić delegat SDS-a za zastupnika u Vijeću Sabora. Opačićeve najave o zauzimanju za preusmjeravanje financijskih fondova koji su navodno dotad trošeni na fantomski albanski separatizam Kosovara bila su potpuno iracionalna politička obećanja, ali su među okupljenima pala na plodno tlo.

Zanimljivo, drugi delegat SDS-a, Dušan Zelembaba najavio je kako će osim metaforiziranog ponavljanja „hrvatskog proljeća“ i Srbi doživjeti proljeće „srpskog naroda“. No u kojem će se smjeru to „proljeće“ razvijati, bilo je jasno iz „Odluke o zaključivanju Dogovora o udruživanju opština dalmatinskog područja“, što je zapravo bio jasan početak borbe za autonomiju, odnosno odcjepljenje od Hrvatske.

Mnogo preciznije namjere takvih najava dolazile su iz Srbije, sa skupa netom osnovane pročetničke stranke „Srpske narodne obnove“ koja je putem svojeg predsjednika Mirka Jovića poručila da je Jadranska obala uvijek bila srpska od Bojane do Rijeke, te da su najveće srpske luke Split i Zadar.

U međuvremenu će i nedovoljno agresivan Jovan Rašković biti zamijenjen radikalnijim vođama, na čelu s Milanom Babićem i Milanom Martićem, koji su pobunjene Srbe poveli u oružanu pobunu protiv Republike Hrvatske.

 

Balvan revolucija

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/wikipedia.org

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 287 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com