Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Tuđman kao hrabar i mudar političar radikalnom najavom potvrdio smjer hrvatske politike
Tuđman otkazuje UN (13. siječnja 1995.)
 

Tuđman otkazuje UN

 

 

Predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman u jednom od svojih najrezolutnijih govora obratio se „Poslanicom“ 13. siječnja 1995. godine hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti.

 

„Sukladno sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donio sam odluku o prekidu mandata mirovnih snaga na području Republike Hrvatske s danom isteka sadašnjeg manadata, 31. ožujka ove godine“.

 ...

Tuđmanov govor bio je točka na „i“ hrvatskog nezadovoljstva zbog nedjelotvornosti snaga UNPROFOR-a.

Naime, Mirovne snage ušle su u četvrtu godinu mandata na prostoru Hrvatske, a da zapravo nisu napravile ništa od onoga za što su angažirane. Iako je istodobno upravo o suradnji i mirnoj reintegraciji hrvatsko izaslanstvo, na čelu s Hrvojem Šarinićem, već danima pregovaralo s vođama pobunjenih Srba koje je predstavljao Borislav Mikelić, bilo je očito da Srbi kane opstruirati svaki pokušaj dogovora, odnosno ključnu točku pregovora, povratak okupiranih prostora u državno-pravni sustav Hrvatske.

Stoga je Tuđman kao hrabar i mudar političar ovako radikalnom najavom potvrdio odlučan smjer hrvatske politike da nema alternativnog rješenja.

 

Uz to, upravo se tih dana Tuđman o pitanjima mirne reintegracije konzultirao s američkim predsjednikom Billom Clintonom, s američkim državnim tajnikom Warrenom Christopherom odnosno lordom Owenom i Jasonom Stoltenbergom koje je primio u Predsjedničkim dvorima. Naravno da Hrvatska nije namjeravala izbaciti sa svojih teritorija pripadnike Mirovnih snaga.

No međunarodnoj zajednici trebalo je dati do znanja da se zbog ponašanja pobunjenika mirnom rješenju Hrvati nikako ne mogu nadati, a istodobno se Hrvatska s 1/3-om okupiranog područja i stotinama tisuća prognanih nalazi u potpuno neprihvatljivom položaju. Veliki prosvjedi održani u Zagrebu 15. siječnja, koje su organizirali nezadovoljni prognanici, pokazali su da je strpljenju došao kraj.

 

Ipak, konačno rješenje njihovog problema došlo je tek nakon oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija „Bljesak“ i „Oluja“.

 

Nakon vojnog poraza, i pod pritiskom međunarodne zajednice, Srbi su Daytonskim sporazumom morali pristati i na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

 

Oluja

 Foto: DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 303 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com