Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Legendarni zapovjednik Tigrova
IN MEMORIAM: Damir Tomljanović - Gavran (1968. - 17.2.1994.)

Damir Tomljanović Gavran

 

Legendarni zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović-Gavran poginuo je 17. veljače 1994. na Velebitu.

 

Rođen 1968. u mjestu Veljun kod Senja već 1990. pristupio je postrojbi MUP-a za specijalne namjene u bazi Rakitje i sudjelovao u gotovo svim njezinim akcijama.

...

Osnivanjem Zbora narodne garde pristupio je 1. A brigadi, 4. bataljunu, kojega su zvali Gavrani i otuda njegov nadimak. Bataljun se borio na Banovini i Kordunu, a potom diljem bojišnice istočne i zapadne Slavonije.

 

 

Slijedeće, 1992. Tomljanović s Tigrovima odlazi na Južno bojište gdje uspješno, iako uz velike gubitke, sudjeluju u teškim borbama za oslobađanje šireg dubrovačkog zaleđa i deblokadu Dubrovnika. Tomljanović, koji je počeo kao vojnik u Rakitju, potom zapovjednik desetine, isticao se primjerom i već tijekom boravka na Južnom bojištu postavljen je za zapovjednika 4., a nakon povratka i preustroja 2. bojne Tigrova.

Nakon kratkog predaha druga bojna je, zbog srpskog protunapada koji je uslijedio okončanjem operacije Maslenica, u veljači 1993. upućena na Velebit. Ondje je Tomljanović ubrzo preuzeo i dužnost zapovjednika Sektora 1, te bio je nadređen svim postrojbama na području Velebita i podvelebita, a obnašao ju je sve do pogibije.

 

 

Zbog hrabrosti i odlučnosti, iako jako strog, bio je iznimno cijenjen od suboraca. Cijenili su ga i visoki časnici, posebno načelnik Glavnog stožera HV, general Janko Bobetko.

 

Kada se stabilizirala bojišnica Tomljanović je upućen u Časničku školu. No, njemu su bili važniji njegovi suborci na položajima.

Kada je s dvojicom suboraca krenuo u obilazak i postavljanje novih položaja kod Ruje, na Tulovim gredama, iz zasjede ih je dočekala rafalna paljba. Jedan od metaka pogodio je Tomljanovića u glavu koji je izdahnuo prije nego što su ga suborci uspjeli izvući.

 

 

Tomljanovićeva pogibija bila je veliki šok za Tigrove. Bio je rijetko hrabar borac i već s 26 godina obnašao je dužnost pukovnika. Posmrtno je promaknut u čin stožernog brigadira i odlikovan najvišim državnim odličjima. Najveće priznanje hrabrosti ovog ratnika zbilo se u srpnju 1994. kada je predsjednik Franjo Tuđman, u Šepurinama kod Zadra svečano otvorio obučno središte gardijskog desantnog pješaštva „Damir Tomljanović - Gavran“.

 

Intervju: Suborci o Gavranu 

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: vecernji.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 241 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com