Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
OSRH

Iz Oružanih snaga RH na vježbi će sudjelovati oko 200 pripadnika

 
Laufer
 

 

PRESS

 

“Laufer 21” je međunarodna vojna vježba vojno-obavještajnih snaga zemalja Američko-jadranske povelja (U. S. – Adriatic Charter, A-5) koja se od 16. do 19. svibnja 2021. provodi u potpori vježbe “Immediate Response 21” na više vojnih lokacija na području Republike Hrvatske.

 

Na vježbi sudjeluju snage iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije. Iz Oružanih snaga RH na vježbi će sudjelovati oko 200 pripadnika.

...

Međunarodna vojna vježba vojno-obavještajnih snaga zemalja Američko-jadranske povelje “Laufer 21” glavni je obučni događaj hrvatskog predsjedanja A-5 inicijativom.

Vježba se zasniva na integraciji, prikupljanju i analitičkim obavještajnim sposobnostima ISTAR komponente koja će tvoriti obavještajno potporni element i vojno-obavještajno potporni element u svrhu pružanja potpore najvišim razinama zapovijedanja. Potporni elementi obuhvaćaju sposobnosti obavještajnog djelovanja, nadzora, određivanje cilja i izviđanje kako bi se zadovoljili obavještajni zahtjevi na operativnoj razini i dala potpora multinacionalnoj brigadi u prvoj fazi djelovanja.

Vježba “Laufer 21” povezana je s međunarodnom vježbom “Immediate Response 21” koja je jedan od ključnih dijelova vježbe Defender Europe 21. Tijekom vježbe provodit će se multidisciplinarne obavještajne operacije na načelima modularnosti i integracije obavještajnih sposobnosti i napora, s tim da operativni i planski dio na operativnoj razini, kao primarne grupe za obuku, igraju značajnu ulogu u fazama planiranja i provedbe.

Glavni cilj međunarodne obavještajne vježbe “Laufer 21” je kroz generiranje i korištenje multinacionalnih sposobnosti obavještajnog djelovanja u potpori brigade provesti učinkovite multidisciplinarne obavještajne aktivnosti koje integriraju obavještajne i analitičke kapacitete Oružanih snaga RH i savezničkih oružanih snaga prema NATO doktrinarnom pristupu.
Nositelj vojne vježbe “Laufer 21” je Obavještajna uprava Glavnog stožera OSRH, a časnik odgovoran za provedbu vježbe je direktor vježbe, pukovnik Petar Kampić. Zapovjedništvo vježbe i glavnina snaga bit će smješteni na vojnom poligonu “Gakovo”.

Vježba “Laufer 21” dio je ovogodišnjeg obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske odnosno vježbovnih aktivnosti u okviru Hrvatskog bedema 1991.-2021.

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 308 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com