Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Obljetnice

Postrojba koja je kod neprijatelja izazivala strahopoštovanje, a kod hrvatskog puka divljenje i vjeru u nepobjedivost

 
Pauci
 

 

PRESS

 

‘Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna,a to je Četvrta gardijska brigada’.

 

 

Ove riječi izgovorio je na proslavi rođendana postrojbe u Splitu u prvim poratnim godinama ratni ministar obrane Gojko Šušak. Te su riječi urezane i na spomeniku brigadi u njenom Splitu.

...

Sutra, 28. travnja 4. gardijska brigada obilježava jubilarnu 30. godišnjicu od osnutka. Godišnjica će se, zbog zaraze koronavirusom, obilježiti uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Četvrta brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine početkom Domovinskog rata u Splitu, a na putu ka konačnom oslobađanju Domovine izrasla je u legendu. To je postrojba koja je kod neprijatelja izazivala strahopoštovanje, a kod hrvatskog puka divljenje i vjeru u nepobjedivost.

U Domovinskom ratu 193 njenih pripadnika položila su živote na oltar Domovine,mčije su slike sa slikama umrlih pripadnika postrojbe postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu.

Među njima je i Sinjanka Snježana Jurić Šolto, jedina žena poginula kao pripadnica Četvrte gardijske brigade. Četiri gardista se vode nestalim, a 1600 njenih pripadnika je ranjeno ili na drugi način stradalo.

Kroz ovu brigadu prošlo je mnogo iznimnih boraca, dočasnika i časnika koji su danas u mirovini ili na drugim važnijim dužnostima OSRH. Svi oni, s manjim ili većim zaslugama, učinili su da ime 4. gardijske brigade postane nezaobilazno u stvaranju novije hrvatske povijesti.

Impozantan je ratni put brigade, neokaljan tijekom cijelog Domovinskog rata. Kruševo, Zelene Table – Male Bare, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, Maslenica, Ljeto, Oluja, Maestral, Južni Potez slavni je i zasigurno nepotpun niz.

Jedan od temelja ove brigade je i legendarna sinjska 2. bojna, poznatija kao Cro Angels.

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih heroja četvrte brigade, zapovjednik tenkista i načelnik stožera brigade general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana – Pauci.

Od 2008. brigada je ukomponirana je u sastav Gardijske motorizirane brigade kao 2. Motorizirana bojna ‘PAUCI’. Tijekom 2013. godine biva preimenovana u 3. Mehaniziranu bojnu ‘PAUCI’.
Čestitamo svim pripadnicama i pripadnicima 4. gardijske brigade jubilarnu 30. obljetnicu osnutka 4. gardijske brigade.

 

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 30. OBLJETNICE 4.GARDIJSKE BRIGADE HV

 

27. travnja 2021.godine (utorak)

15:45 sati – JAVNA TRIBINA ’30. obljetnica od osnutka 4. gardijske brigade’ (Filozofski fakultet u Splitu, Poljička cesta 35, Split)

1.’POLITIČKE PRILIKE U HRVATSKOJ UOČI OSNUTKA 4. GARDIJSKE BRIGADE’– DOC.DR.SC. ANTE NAZOR, RAVNATELJ HRVATSKOG MEMORIJALNO DOKUMENTACIJSKOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA

2.’RATNI PUT 4. GARDIJSKE BRIGADE’ – Toma Gruica, predstavnik studenata na odsjeku za povijest, uz mentorstvo ratnih zapovjednika 4. gardijske brigade: generala zbora Mirka Šundova, general bojnika Damira Krstičevića, brigadira Zvonka Asanovića te predsjednika udruge veterana 4. gardijske brigade – satnika Hrvoja Pupića – Vurilja

NAPOMENA: sukladno propisanim epidemiološkim mjerama ograničen je broj osoba na samoj javnoj tribini, stoga će se ista moći pratiti i on line putem sljedećih poveznica:

Google Meet : https://meet.google.com/xpn-zmnb-htg (PIN: 796 364 018#)

YOU TUBE: https://www.youtube.com/watch?v=nrhoWqfo2Bs

 

28. travnja 2021. godine (srijeda) – SREDIŠNJA PROSLAVA

09:00 sati – Polaganje vijenaca na spomen ploči (Vila Dalmacija, Šetalište Ivana Meštrovića 41,Split)

  • 09:30 sati – Polaganje vijenaca ispred Spomenika 4. gardijske brigade (križanje Ulice Slobode i Ulice kralja Zvonimira,Split)
  • 13:30 sati – Defile Moto kluba veterana 4. gardijske brigade (vojarna Sv. Križ, Dračevac)
  • 14:00 sati – Polaganje vijenaca (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
  • 14:25 sati – Doskok padobranaca Aero kluba Sinj (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)
  • 15:00 sati – Sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gardijske brigade (Spomen kapelica Sv. Križ, Dračevac)

NAPOMENA: obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera (održavanje razmaka te nošenje zaštite maske)

18:30 sati – Svečana akademija uz izravan prijenos na HRT 4 – Hrvatsko narodno kazalište (Trg Gaje Bulata 1, Split)

 

NAPOMENA: sukladno propisanim Preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija objavljenih na službenih stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo epidemiološkim mjerama ograničen je broj osoba na samoj javnoj tribini, stoga neće biti moguć ulazak na istu bez pozivnice.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: ferata.hr

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 251 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com