Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRZ

"Vi ćete u bliskoj budućnosti biti nositelji razvoja ove važne grane Hrvatske vojske"

 
Održana svečana dodjela letačkog znaka 25. naraštaju pilota HRZ-a
 

 

PRESS

 

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, u petak, 18. lipnja 2021. godine održana je svečanost povodom dodjele letačkog znaka pilotima 25. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima i drugi.

...

Kazavši kako je budućnost i razvoj Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upravo u njihovim rukama te kako su Vlada RH i Ministarstvo obrane izrazito ponosni na njihova postignuća tijekom školovanja za vojnog pilota, ministar Banožić istaknuo je da su učinjeni mnogi iskoraci kako bi se osigurao njihov bolji materijalni i stambeni status.

„Vi ćete u bliskoj budućnosti biti nositelji razvoja ove važne grane Hrvatske vojske. Iako nastojimo ravnomjerno ulagati u sve grane Hrvatske vojske, ipak zbog same složenosti i sofisticiranosti tehnike, najviše financijskih sredstava ulažemo upravo u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Prošla i ova Vlada na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, uistinu je učinila mnogo za HRZ“, rekao je ministar i podsjetio kako je za vrijeme prošle Vlade donesena odluka o nabavi moćnih američkih helikoptera „Black Hawk“ koji ubrzo dolaze u Hrvatsku.

„Upravo ova Vlada je osigurala financijska sredstva i donijela povijesnu Odluku o najvećoj investiciji u obrani otkako je hrvatske države. Nabavom višenamjenskih borbenih aviona, francuskih Rafala zadržavamo sposobnosti zaštite hrvatskog neba, povećavamo trenutačne sposobnosti i potencijale lovačke borbene komponente zrakoplovstva te ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske“, rekao je ministar. Također, ministar je čestitao instruktorima i nastavnicima letanja koji su uložili veliki trud u razvoj znanja i vještina novih mladih vojnih pilota.

Predsjednik Zoran Milanović u ovoj prigodi podsjetio je nove pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na njihovu odgovornost i važnost zaštite hrvatskog neba te im čestitao na ulasku u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Admiral Hranj također je čestitao pilotima i osvrnuvši se na njihovu letačku obuku, rekao: „Siguran sam da je to bio zahtjevan put, ali vi ste bili srčani i borbeni na tom putu i dočekali ste ovaj dan. Hrabro ste se suočili sa svim izazovima. Nastavite i dalje svoje snove pretvarati u stvarnost. Ovo je veliki uspjeh za sve koji su sudjelovali u ovom procesu i pokazatelj je motivacije, ustrajnosti i sposobnosti naših vojnih pilota. Uz zahvalu svima koji su s vama bili na tom putu, ovo je prvenstveno vaš uspjeh i budite na njega ponosni“ poručio je admiral Hranj novim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik HRZ-a, general Križanec je rekao da je ovo najznačajniji događaj za jednog pilota te da put do današnjeg dana nije bio nimalo jednostavan jer zahtjeva brojna odricanja i nošenje s različitim izazovima. „Roditelji, hvala vam na ukazanom povjerenju i hvala vam što ste vašim sinovima usadili vrijednosti koje su ih dovele do ovih zlatnih krila“ istaknuo je.

Svečanost je završena preletom borbenog aviona MiG-21, te primopredajom kadetske zastave HRZ-a sljedećem naraštaju kadeta, a u ime novih pilota HRZ-a, kadet nadnarednik Luka Mihovil Glas kazao je da zaštita hrvatskog neba predstavlja posebnu čast i ponos te da će u svom daljnjem radu uložiti svo stečeno znanje i vještine kako bi ovaj časni poziv obavljali na ponos cijele Domovine.

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 341 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com