Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS
HRM

Humanitarian Mine Action (HMA) u koordinaciji s vojnim izaslanstvom SAD-a u RH te uz potporu Ministarstva obrane SAD-a

 
HRM
 

 

PRESS

 

U vojarni “Admiral Sveto Letica Barba” u Splitu te na vojnom poligonu Cerovac u Karlovcu, od 15. veljače do 5. ožujka 2021. godine, pripadnici US NAVY EODMU 12 (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 12) proveli su drugu razinu obuke Voda protuminskih ronitelja (v PMR) Flote Hrvatske ratne mornarice iz područja neutralizacije minsko-eksplozivnih sredstava.

 

Obučne aktivnosti provedene su u okviru aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa Oružanim snagama SAD-a, a u sklopu humanitarnog programa pod nazivom Humanitarian Mine Action (HMA) u koordinaciji s vojnim izaslanstvom SAD-a u RH te uz potporu Ministarstva obrane SAD-a.

...

Sukladno programu, druga razina osposobljavanja uključuje certificiranje EOD tehničara za otklanjanje ili uništavanje pronađenih formacijskih eksplozivnih naprava. Ovom prigodom certificirano je pet protuminskih ronitelja.

Prvi dio obuke proveli su u razdoblju od 1. do 12. veljače instruktori “Golden West” organizacije, ovlaštene za EOD certificiranje po IMAS-u (International Mine Action Standards), a treća razina tečaja planira se provesti u zadnjem tromjesečju ove godine. Ista podrazumijeva osposobljavanje za rad sa specijalističkim alatima, otklanjanje ili uništavanje improviziranih eksplozivnih naprava te za neutralizaciju ili uništavanje formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava u vodi ili moru.

Posljednja razina predstavlja najvišu fazu osposobljavanja i ekvivalent je izobrazbi na Naval School EOD u SAD-u koju je do sada završilo pet pripadnika Voda protuminskih ronitelja.

U sklopu ovog programa jest i sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije postojećih objekata u vojarni “Admiral Sveto Letica Barba”, a koji bi se prenamijenili u EOD središte za obuku protuminskih ronitelja, drugih pripadnika OSRH te ostalih zainteresiranih korisnika. Isto predstavlja značajan iskorak u dostizanju nacionalnih sposobnosti za humanitarno razminiranje, neutralizaciju mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklih sukoba i ratova u Jadranskom moru te strateški značajnim nacionalnim lukama.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 355 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com