Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRM

Od 30. svibnja do 4. lipnja 2021.

 
Raketna topovnjača "Dubrovnik"
 

 

PRESS

 

Brod Hrvatske ratne mornarice, raketna topovnjača “Dubrovnik” (RTOP-42), isplovio je u subotu, 29. svibnja 2021. godine iz luke Lora prema slovenskoj luci Koper, gdje će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi “ADRION 21 LIVEX” koja će se od 30. svibnja do 4. lipnja 2021. godine odvijati u luci Koper, akvatoriju Republike Slovenije i međunarodnim vodama.

 

U vježbi “ADRION 21 LIVEX” sudjeluju mornaričke snage Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske, u cilju jačanja regionalne suradnje i međusobnog povjerenja ratnih mornarica zemalja koje imaju izlaz na Jadransko i Jonsko more.

...

Vježba “ADRION” mornarička je multilateralna vježba koja se provodi od 2006. godine u cilju poboljšanja interoperabilnosti ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative, osnovane u Anconi 2000. na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora. Iste godine u Hrvatskoj je održano prvo zasjedanje. Temeljni dokument inicijative je Ankonska deklaracija, kojom se članice obvezuju na suradnju u području kulture, gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, prometa, pomorstva te borbe protiv svih oblika kriminala. Vježba “ADRION” u Hrvatskoj se održavala 2008. i 2014. godine.

Raketna topovnjača “Dubrovnik” (RTOP-42), klase Helsinki, u sastavu je Divizijuna za površinska djelovanja Flote HRM-a. Posada broji 30 članova, a zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Josip Župa.

Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena broda je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu.

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 513 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com