Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRZ

Simulacijska vježba sa zadaćom provjere funkcija NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane

 
bzMiN
 

 

PRESS

 

Središte za nadzor zračnog prostora, Bojne zračnog motrenja i navođenja sudjelovalo je u srijedu, 17. ožujka 2021. godine, unutar područja funkcionalne odgovornosti Combined Air Operation Centre – CAOC-a Torrejon, u simulacijskoj međunarodnoj vojnoj vježbi „TAR 21“ čiji je nositelj CAOC Torrejon, Španjolska (Višenacionalno središte za zračno operacije za jug Europe).

 

Naime, vježba “TAR 21” je simulacijska vježba sa zadaćom provjere funkcija NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS), koja omogućuje podređenim postrojbama potvrdu sposobnosti kontrole zračnog prostora kompletnog područja južne Europe i vođenja zadaća – misija Air Policinga.

...

Središte za nadzor zračnog prostora, bojne Zračnog motrenja i navođenja, sudjelovalo je u vježbi „TAR 21“ na taktičkoj razini NATO deklariranih snaga u okviru Air Surveillance komponente.

Tijekom provedbe vježbe, djelatnici Središte za nadzor zračnog prostora pokazali su izuzetnu motiviranost i sinkroniziran timski rad. Obučenost i stručnost djelatnika, koja je rezultat provedene obuke u inozemstvu i u postrojbi, rezultirala je pravovremenom i pravilnom reakcijom na incidente u skladu s važećim NATO propisanim procedurama, nacionalnim dokumentima i zapovijedima. Svi sudionici vježbe pokazali visoku razinu osposobljenosti i operativne mogućnosti Središta, čime su dokazali jamstvo sigurnosti i suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske.

Zadaća vježbe bila je uvježbavanje operativnih funkcija NATINAMDS u miru kako bi se realno reflektirale potencijalne situacije koje predstavljaju svakodnevni izazov za integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane zračnog prostora Europe.

U vježbi „TAR 21“ sudjelovale su posade mađarskog, slovenskog i hrvatskog središta za nadzor zračnog prostora.

Svi sudionici vježbe su pohvaljeni od zapovjednika CAOC Torrejona, generala Fernanda de la Cruza Caravaca, za uspješno provedenu vježbu i ostvarenje cilja vježbe, čime su dokazali spremnost i obučenost CRC-eva za rješavanje incidenata u zračnom prostoru prema propisanim procedurama u sustavu NATINAMDS.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 234 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com