Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 

 

Vježba "Sarex 16", kao i dosadašnje vježbe, pokazale su visoku kooperativnost te sposobnost zajedničkog sudjelovanja hrvatskih i talijanskih pomorskih i zračnih snaga.

Sarex 16 - Crne Mambe

Zajednička vježba traganja i spašavanja "Sarex 16" hrvatske i talijanske obalne straže održana je na području srednjeg Jadrana u utorak, a riječ je o redovnom obučavanju obalnih straža koje se provodi jednom godišnje kako bi se zapovjedništva i snage uvježbale u planiranju i provođenju operacija pomorskog presretanja i traganja te spašavanja na moru.

Zajednička vježba provodi se temeljem međunarodnog sporazuma dvije države o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu.

Uz talijanske i hrvatske brodove u vježbi su sudjelovale i zračne snage obiju mornarica te Nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje RH i Italije.

S hrvatske strane u vježbi su sudjelovala dva broda, zrakoplovi Pilatus i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a s talijanske strane jedan ophodni brod i helikopter. Vježba je provedena prema realnom scenariju nesreće ribarskog broda u sjevernom Jadranu.

Zapovjednik vježbe, kapetan fregate Zoran Medvidović, zapovjednik 1. divizijuna Obalne straže RH, rekao je kako se ova vježba održava treću godinu zaredom.

"Ove je godine Hrvatska zemlja nositelj vježbe, a cilj je traganje i spašavanje ljudskih života te imovine na moru. Svake godine imamo različite scenarije kroz koje se od nas zahtjeva da ispitamo sve mogućnosti zajedničkog djelovanja na otvorenom moru, odnosno u našem i talijanskom dijelu gospodarskog pojasa", rekao je Medvidović te dodao da se na toj vježbi ispituje komunikacijska i koordinacijska osposobljenost.

Ocijenio je da je vježba bila izazovna te je zahvalio svim sudionicima na uspješno odrađenoj zadaći jer je, zaključuje, uvježbavanje takvih scenarija dobra priprema za sve ono što se i realno može dogoditi.

Foto: HINA

Autor: HINA

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 496 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com