Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Prenosimo - Crne MmbePRESS

PRENOSIMO

Velika vojna vježba  NATO-a na Baltiku krajem siječnja

Rusija i NATO gledaju se preko ništana i pokazuju mišiće

 

Rusija - NATO

 

 

Dolazak više od 3 tisuće američkih vojnika u Poljsku, što je najveći američki vojni kontingent koji stiže na Stari kontinent u posljednjih nekoliko desetljeća, glasnogovornik Vladimira Putina ocijenio je kao prijetnju ruskim interesima i sigurnosti.

 

Amerikanci će zajedno s Poljacima, ali i vojskama još nekih saveznika, potkraj mjeseca sudjelovati u velikoj vježbi na Baltiku.

Konvoj s američkim vojnicima prelazi njemačko-poljsku granicu, simbolična razmjena zastava na vodećem vozilu u konvoju. Od vikenda na zapad Poljske pristižu američko ljudstvo i vojna oprema. Među ostalim, 80-ak borbenih tenkova i stotine naoružanih vozila. Iz Sjevernoatlantskog saveza tvrde kako ne postoji neposredna prijetnja za NATO, ali svjedoče postupcima Rusije koja je znatno uložila u svoju vojsku i ne libi se upotrijebiti je protiv svojih susjeda. Zato se ojačava kolektivna obrana, najsnažnije od završetka hladnog rata.

Na NATO-ovo pokazivanje mišića u njezinu neposrednom susjedstvu, Rusija gleda mrko. Zamjenik Sergeja Lavrova poručuje - dolazak američkih vojnika na Baltik destabilizira europsku sigurnost.

 

"Ovakve poteze doživljavamo kao još jedan primjer vojne provokacije u blizini ruskih granica, a u sklopu sramotne politike obuzdavanja Rusije. Jasno je kako je cilj tih koraka, kao i nepromišljenog angažiranja golemih vojnih snaga u Europi, pokušaj Obamine administracije na odlasku da maksimalno zakomplicira bilateralne odnose Moskve i Washingtona te Trumpovu administraciju učini taocem neprekidne i neprijateljske politike prema Rusiji, blago rečeno", poručuje rusko ministarstvo vanjskih poslova. A Rusija i NATO gledaju se preko nišana još od ruske aneksije Krima. NATO je stoga na summitu u Varšavi odlučio na istočne granice Saveza poslati četiri multinacionalna bataljuna, svaki s oko 1000 vojnika. Amerikanci i dodatnu naoružanu brigadu, čije će operativno sjedište biti u Poljskoj, a subordinirane jedinice u sve nervoznijim baltičkim republikama, Rumunjskoj i Bugarskoj. Pozadinska pukovnija bit će smještena u Njemačkoj, zbog treninga i logističke potpore.

 

foto: 1. Izvor

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Autor: UCM

Izvor: HRT

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 364 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com