Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"Ocijenili smo da je mjera prikladna za ostvarenje cilja i po našem mišljenju nije nametnula prekomjerni teret građanima"

Šeparović: Odluka o covid potvrdama nije povezana s referendumskim pitanjima

 
Miroslav Šeparović

 

PRESS

 

 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio je da odbijanje zahtjeva 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloga još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito, nema veze s Mostovim referendumskim pitanjima.

 

''Ako ono i dođe na Ustavni sud, onda se to odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja'', pojasnio je u srijedu u izjavi za medije predsjednik Ustavnog suda.

...

Šeparović je naglasio da se Ustavni sud izjasnio o legitimnom cilju epidemioloških mjera u svrhu zaštite zdravlja građana, ali i zaposlenika u javnom sektoru te posjetitelja.

''Ocijenili smo da je mjera prikladna za ostvarenje cilja i po našem mišljenju nije nametnula prekomjerni teret građanima'', dodao je precizirajući kako je devet sudaca podržalo ovakav zaključak, dok njih četiri nije te su najavili izdvojena mišljenja.

''Sudac Miroslav Šumanović smatra da su covid potvrde pritisak na cijepljenje, dok suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec gledaju drugačije na načelo razmjernosti'', pojasnio je Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda je u izjavi za medije otkrio kako više nema zahtjeva za odlučivanje o ustavnosti odluka o covid potvrdama, no da ima još i prijedlog o ustavnosti zabrane okupljanja građana.

Iako je Ustavni sud u utorak odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito, sud je djelomično usvojio zahtjev i prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odluke o uvođenju covid potvrda u javni sektoru u dijelu koji propisuje iznimke od primjene u odnosu na studente prilikom boravka u prostorijama visokih učilišta.

Ustavni sud je tako ukinuo mogućnost da pojedino visoko učilište odluči drugačije, odnosno da studente obveže da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida-19.

''Ustavni sud je ukinuo dio odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite, poput one o tome da studenti na nekim fakultetima ne moraju pokazivati covid potvrde jer je to odluka sveučilišta. To se ne može opravdati autonomijom sveučilišta i pojedinih fakulteta'', pojasnio je Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda nije htio komentirati upitnik koji je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić uputio svim predsjednicima sudova od kojih traži da mu dostave podatke o izvansudskim aktivnostima sudaca, upozoravajući na naznake po kojima neki suci nemaju dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti.

 ''Ustavni sud nije dio sudbene vlasti. Na Ustavnom sudu imamo Ustavni zakon koji to regulira i prema kojem možemo biti članovi pravničkih i ostalih udruga, ali ne smijemo biti članovi političkih stranaka, ne smijemo se baviti politikom niti odavati dojam da se bavimo politikom'', zaključio je Šeparović.   

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Izvor

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 603 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com