Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

IDS: "Sigurni smo da će Zoran Milanović insistirati na antifašizmu, što je jedan od razloga zbog kojeg smo ga podržali na predsjedničkim izborima"

IDS predvodi težnje da se Titova bista vrati na Pantovčak

 
IDS i Titova bista

 

PRESS

 

 

Hoće li novizabrani predsjednik Zoran Milanović vratiti na Pantovčak bistu Josipa broza Tita, te umjetničke slike s likom pokojnog maršala i memorabilije koje su ostale iz njegova doba - poput makete rakete Apolo 11 - pitanje je na koje mnogi traže odgovor.

 

Iako je sam Milanović na tu temu izjavio kako "Pantovčak nije muzej hrvatskih predsjednika", razvidno je da antifašistička javnost traži da se u predvorje Ureda predsjednika, uz biste Stjepana Radića i kardinala Alojzija Stepinca, vrati Titova bista koja je tamo stajala u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te njegovih nasljednika Stjepana Mesića i dr. Ive Josipovića, piše Glas Istre.

...

Poprsje Josipa Broza iz ureda koji je u njegovo vrijeme izgrađen pod nazivom Vila Zagorje uklonila je odlazeća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je preostalu Titovu ostavštinu pohranila na čuvanje u Kumrovec gdje se u spomen-selu i danas održava rodna kuća maršala bivše Jugoslavije.

Istarski političari s kojima smo razgovarali podijeljeni su u mišljenjima oko povratka Tita na Pantovčak iako im je antifašizam - koji kao temelj Ustava Republike Hrvatske simbolizira upravo vođa NOB-a maršal Tito - neprekidno na ustima. U IDS-u se pozivaju na recentno istraživanje RTL televizije po kojem se jedino njihovi birači izričito izjašnjavaju za povratak biste Josipa Broza u Ured predsjednika.

"Prije svega očekujemo da u okviru svojih ovlasti Milanović utječe na kvalitetu života ljudi u Hrvatskoj. On je sam ispravno rekao da vraćanje kipova nije nešto što će tome doprinijeti. S druge strane, micanje biste s Pantovčaka bio je simboličan čin obezvređivanja antifašizma i mi smo se tome vrlo jasno usprotivili. Na žalost, ta praksa relativiziranja vrijednosti antifašističke borbe nastavila se u cijelom mandatu predsjednice Grabar-Kitarović. Sigurni smo da će Zoran Milanović insistirati na antifašizmu, što je jedan od razloga zbog kojeg smo ga podržali na predsjedničkim izborima", kaže IDS-ov saborski zastupnik Tulio Demetlika.

"Ne zaboravimo da je zahvaljujući antifašističkoj borbi koju je predvodio Josip Broz Tito, Istra danas sastavni dio Republike Hrvatske. Zato ne trebaju čuditi rezultati istraživanja u kojem se navodi da je IDS jedina stranka čiji su se birači izjasnili za povratak Titove biste. Tito je u Istri simbol antifašizma i to će i ostati, sa ili bez biste na Pantovčaku", jasno poručuje IDS-ov Tulio Demetlika.

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese smatra kako je novoizabrani predsjednik Zoran Milanović već objasnio stajalište o povratku Titove biste i da se tu nema što dodati.

"Koliko sam upoznat, predsjednik je već odgovorio na to pitanje, koje je u njegovoj ingerenciji", kaže Vili Bassanese.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin također smatra kako je to pitanje riješeno.

"Izabrani predsjednik Republike na to je već odgovorio.

Koliko god me postupanje uskoro bivše predsjednice Republike Grabar Kitarović u pogledu Titove biste, ali više od toga, stav prema antifašističkoj ostavštini Hrvatske, smetao, takva se propala politika ne mijenja pukom gestom vraćanja biste. Od izabranog predsjednika Republike očekujem daleko više od geste. Očekujem da svoj položaj iskoristi za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske, da reagira na govor i zločine iz mržnje, kriminal, nasilje i nepravdu u društvu. To je posao predsjednika Republike, a biste ostavimo muzejima", objašnjava Grbin.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja nije uvjeren da je na to pitanje već odgovoreno, ali ga ne smatra niti odviše važnim.

"Nisam siguran da je jedna bista, bila ona i Titova, vrijedna tolike pažnje javnosti. Neka predsjednik Milanović odluči o tome, ja ga podržavam u vjeri da će biti bolji predsjednik od svih dosadašnjih, da će dobro predstavljati našu domovinu, razumjeti probleme naših građana, doprinijeti rješavanju istih te unijeti malo optimizma i vedrine u društvena zbivanja", ističe Hrelja.

 

U istarskom HDZ-u kažu kako to nije pitanje kojim se više treba baviti. Tajnica HDZ-a Istre Monika Udovičić napominje kako "te i takve teme ne zaokupljaju mene osobno niti su tema mog promišljanja i djelovanja. Imperativ mog političkog djelovanja uvijek su ljudi, bolji životni standard naših sugrađana, mladi, a mlade te teme ne zanimaju pretjerano."

"Upravo suprotno, te teme vraćaju nas u neka mračna vremena i stvaraju podjele u društvu i ne doprinose apsolutno ničemu što bismo mogli pozitivno klasificirati. No, moram istaknuti da prema totalitarnim režimima imam nedvosmislen stav, i kada je u pitanju fašizam i komunizam, treba osuditi zločine koji su počinjeni pod okriljem tih sustava, te ukloniti njihovo naslijeđe. O tome govori i rezolucija koju je Europski parlament usvojio prošle godine", izjavila je Monika Udovičić.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: glasistre.hr

 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 354 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com