Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Zahvaljujući njihovu otkriću sada su dostupni vrlo osjetljivi testovi krvi na virus koji omogućuju brz razvoj antivirusnih lijekova za liječenje hepatitisa C

Nobel za medicinu trojici znanstvenika za otkriće virusa hepatitisa C

 
Nobelova nagrada

 

PRESS

 

 

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu i Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za "otkriće virusa hepatitisa C", objavio je u ponedjeljak švedski Institut Karolinska.

 

Znanstvenici su nagrađeni za "izniman doprinos" u borbi protiv hepatitisa, "velikoga globalnog zdravstvenog problema koji uzrokuje cirozu i rak jetre" širom svijeta, stoji u objavi švedskog Instituta Karolinska.

...

Tri oblika hepatitisa - A, B i C - mogu biti odgovorna za smrtni ishod od posljedica upale jetre.

No desetljećima je znanost poznavala samo viruse tipa A i B.

"Alter, Houghton i Rice uspjeli su izolirati virus koji uzrokuje hepatitis C, omogućivši otkriće uzroka preostalih slučajeva kroničnog hepatitisa, kao i krvne pretrage i nove lijekove koji su spasili milijune života", stoji u priopćenju Instituta Karolinska. 

"Zahvaljujući njihovu otkriću sada su dostupni vrlo osjetljivi testovi krvi na virus koji omogućuju brz razvoj antivirusnih lijekova za liječenje hepatitisa C", stoji u obrazloženju.

Alter je zaslužan za identificiranje treće vrste hepatitisa, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Osim zlatne medalje znanstveni trojac podijelit će i novčanu nagradu u iznosu od od 10 milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara).

Nobelova nagrada za medicinu prva je od šest koje će se dodijeliti do 12. listopada, a to su nagrade za fiziku, kemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Ovogodišnju dodjelu nagrade zasjenila je pandemija koronavirusa.

Nobelova zaklada otkazala je ovogodišnji tradicionalni domjenak, središnji dio proslave koji se održava u prosincu, a uručenje medalja i diploma neće se održati uživo u Stockholmu nego će laureatima biti uručene u njihovim domovima. 

Ovogodišnji dobitnici na proslavu će biti pozvani zajedno s laureatima iz 2021. godine, uz uvjet da pandemija do tada popusti.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: EPA

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 323 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com