Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno

Ravnateljstvo policije upozorilo na najveće curenje baza podataka

 
IT Crime

 

PRESS

 

 

U jednom od najvećih curenja podataka u povijesti više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, upozorilo je Ravnateljstvo policije nakon analize koju je proveo CARNET-ov Nacionalni CERT.

 

Policija je priopćila kako se za kolekciju baza vjeruje da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa, precizirala je policija.

...

Kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te je se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

Ravnateljstvo policije je upozorilo da se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti. Dodaju da je CARNET-ov Nacionalni CERT analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više do 47.000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualno obliku.

Upozorivši da napadači, koristeći izložene korisničke podatke, mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna, policija je naglasila važnost zaštite svih korisničkih podataka prema uputama Nacionalnog CERT-a u najkraćem roku. Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun, nadodala je policija.

Uz to, policija je pozvala građane da svoje korisničke podatke provjere putem usluge ''Have I Been Pwned'' kojoj mogu pristupiti putem poveznice https://haveibeenpwned.com/.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Epa

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 318 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com