Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"Leuk je trčao kroz vatru dok je neprijatelj pucao u njega i vojnike, napao ih je neustrašivo omogućivši jedinici da ih neutralizira"

Britansko odličje za psa francuskih specijalaca

 
Britansko odličje za psa francuskih specijalaca

 

PRESS

 

 

Pas Leuk francuskih specijalnih snaga dobio je u petak nagradu za hrabrost britanske fondacije za životinje nakon što je spasio živote ljudi tijekom antiterorističke operacije u Maliju.

 

Petogodišnji belgijski ovčar "Leuk la Chance" stradao je u sljedećoj operaciji u svibnju 2019. kada ga je ustrijelio naoružani pobunjenik.

...

Njegovo je truplo vraćeno u Francusku pokriveno francuskom zastavom i dočekan je s počasnom stražom, poput ljudske žrtve rata.

Postumno je dobio medalju PDSA Dickin Medal za hrabrost za operaciju u travnju 2019., kada je onesposobio dvojicu naoružanih pobunjenika koji su se skrivali u gustom raslinju u blizini francuskih vojnih snaga.

"Leuk je trčao kroz vatru dok je neprijatelj pucao u njega i vojnike", napisala je zaklada PDSA. "Napao ih je neustrašivo omogućivši jedinici da ih neutralizira".

Kasnije u istoj misiji napao je još jednog pobunjenika omogućivši francuskim snagama da neutraliziraju još četiri napadača, a u potrazi za eksplozivima preduhitrio je još jednog pobunjenika i spasio živote francuskih vojnika.

PDSA Dickin medalja daje se od Drugog svjetskog rata životinjama koje su pokazale iznimnu hrabrost i predanost u ratu.

Prvi je put dodijeljena 1943. a među dobitnicima su psi, golubovi, konji pa čak i mačka.

U Maliju, bivšoj francuskoj koloniji, raspoređeno je 5000 francuskih vojnika koji se bore protiv islamističke pobune od 2013.

"Leuk je bio vrlo impresivan pas... Imao je iznimne vještine i gubitak je velik", kazao je zapovjednik snaga, predstavljen kao Nicolas.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Epa

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 369 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com