Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Psi su savršeni partneri jer nijedna im zapreka nije previsoka

OBUKA VOJNIH PASA

 

Obuka pasa

 

PRESS

 

 

Hrvatski vojnici u međunarodnim su misijama već stekli reputaciju kao iznimno profesionalni i cijenjeni. No, i ne samo oni. Neizostavan dio misija postali su i vojni psi koji su prvo postrojavanje imali još tijekom Domovinskog rata, u svibnju 1992. godine.

 

U vojarni u Dugom Selu djeluje satnija za njihovu obuku. S ovim psima šale nema, svoje zadatke obavljaju diljem Hrvatske, ali i izvan granica, jer misije u Afganistanu bez njih su nezamislive. Dobivaju svakodnevno pohvale i rade na vrlo opasnim mjestima.

...

Uz eksploziv, obučeni su i za detekciju droga, duhana, čuvanje, zaštitu i traganje. Zahtjevna obuka traje od 4 do 7 mjeseci, ovisno o namjeni, pa se između čovjeka i psa stvara poseban odnos. 

Tijekom godina obučeno je više od 400 pasa iz vlastitog uzgoja. Tu su belgijski, njemački i nizozemski ovčari.  "Forsiramo radne linije pasa i već kod planiranja legla, izbora mužjaka i ženki, gledamo da su to zdravi, vitalni otporni, psi", kaže bojnica Jelena Jelen Orlić, voditeljica veterinarske ambulante. Primarno tu promatraju, kaže, njihove urođene nagone, prije svega plijenski, obrambeni nagon. 

"Stvaramo tim između vodiča i službenog psa. Znači oni su nerazdvojni tim koji će u svim zadaćama sudjelovati zajedno. Mora postojati jako dobar odnos između njih, čvrsto povjerenje kako psa u čovjeka, tako i čovjeka u svog psa", natporučnik Darko Ivić, zapovjednik voda za obuku i dresuru pasa.

Psi su savršeni partneri jer nijedna im zapreka nije previsoka. Odnos se stvara od početka, trenutačno je na obuci i 14 štenaca, obuka se vrši opušteno, kroz igru, nagrade, loptice, da pas radi sa željom, voljom i veseljem.

 

 

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. Izvor

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 301 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com