Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Satnija je postala brand Vojne policije u Hrvatskoj, ali i izvan nje
Obilježena 25. godišnjica Satnije za obuku vodiča i službenih pasa

Satnija za obuku pasa

PRESS

 

Svečano obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja Satnije za obuku vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević" Pukovnije Vojne policije održano je u četvrtak, 11. travnja 2017. u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu.

 

Uz sadašnje i bivše djelatnike Satnije i drugih sastavnica vojne policije, obilježavanju su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) general-bojnik Vlado Šindler, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove MORH-a  brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš i drugi predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a, OSRH i MUP-a te drugi gosti.

...

U prigodnom obraćanju, general Šindler je naglasio da su  u vojnoj policiji tijekom Domovinskog rata neprekidno obučavani vodiči i zaštitno-tragački psi  koji su sudjelovali u skoro svim oslobodilačkim operacijama OSRH.

Satnija za obuku pasa 

Istaknuvši bitnu ulogu postrojbe i nakon rata, naročito u međunarodnom okruženju i suradnji, general je poručio:"Dvadeset i pet godina rada i djelovanja je dug period, a upravo ste vi uvijek prepoznatljivi dio postrojbi Vojne policije. Vaša potpuna predanost radu uvijek vam je bila i ostala imperativ!"

Brigadir Kovačević je rekao da postrojbu obilježava zahtjevna obuka koja je, primjerice, omogućila sudjelovanje pripadnika u oslobađanju Hrvatske, te njihovo upućivanje u operaciju ISAF u Afganistan gdje i danas rade na zadaćama detekcije eksploziva i droga, čime su stekli ugled i u međunarodnom okruženju. "Satnija je postigla velike uspjehe u radu, razvoju i obuci", zaključio je brigadir.

Brigadir Radoš rekao je da je Satnija postala brend Vojne policije u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Toj prepoznatljivosti svojim radom najviše pridonose njezini djelatnici, a službeni psi su ravnopravni pripadnici Vojne policije. Osobito je istaknuo činjenicu da se obuka u Satniji provodi i za druge državne institucije poput ministarstava i Carinske uprave, ali je provedena i za potrebe Iračkih snaga sigurnosti.

U sklopu proslave za goste je bio organiziran obilazak objekata za smještaj službenih pasa, taktičko-tehnički zbor specijalističke opreme koja se koristi za obuku službenih pasa svih namjena i metodsko-pokazna vježba sposobnosti vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije.

 

Službeni psi prvi puta su se koristili 1992. unutar postrojbi Vojne policije kao dio voda Vojne policije pridodanog 2. “A” brigadi. Prvo postrojavanje zaštitno tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade  održano je 11. svibnja 1992. godine u vojarni "Trstenik" kod Ivanje Reke.

 

Nakon nekoliko preustroja u vrijeme i nakon Domovinskog rata, uvijek u okviru Vojne policije, 1. kolovoza 2000. objedinjenjem postrojbi ustrojava se Središte za obuku vodiča i službenih pasa. Od svibnja 2003. Središte nosi ime "Satnik Krešimir Ivošević".

 

PRESS - UCM

 

 Foto: MORH/T.Brandt

 

 

Autor: UCM

Izvor: MORH

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 321 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com