Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS
Braniteljski projekti

"Nadam se nastavku ovakvih projekata kako bi dobili mogućnost za nastavak pomoći našim onemoćalim i bolesnim veteranima Domovinskog rata, našim suborcima, našoj braći..."

 
Zajedno u bolje sutra
 

 

PRESS

 

 

22. veljače 2021. održana je završna konferencija projekta "Zajedno u bolje sutra". Konferencija je održana u prostorijama nosioca programa URVDR "Crne Mambe", uz pridržavanje preporuka i uputa HZJZ-a vezanih uz covid-19.

 

Uz voditeljicu projekta Lorenu Tulić i predsjednika Udruge "Crne Mambe" Ivice Šafarića kao nosioca projekta, konferenciji su prisustvovali zaposlenici projekta, suradnici u realizaciji projekta, predstavnici braniteljskih udruga i gosti.

...

Konferenciju je uvodnim izlaganjem otvorila voditeljica projekta Lorena Tulić, osvrnuvši se na dvogodišnje aktivnosti sudionika u projektu i postignutim rezultatima.

"Projektom "Zajedno u bolje sutra" željeli smo omogućiti razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga te prevladavanje poteškoća s kojima se susreće braniteljska populacija, a to su prvenstveno socijalna isključenost i zdravstvene poteškoće. Pružanjem usluge pomoći u kući i zdravstvene skrbi za 44 hrvatska branitelja na području grada Zagreba i Zagrebačke županije doprinijeli smo poboljšanju njihove socijalne uključenosti kako bi postali ravnopravni članovi zajednice", kazala je voditeljica Tulić.

 

 

Za ovaj projekt braniteljska udruga "Crne Mambe" imala je na raspolaganju 1.975.630,72 kuna iz Europskog socijalnog fonda, posredstvom Ministarstva branitelja. U svom izlaganju voditeljica Lorena Tulić ukratko je navela ostvarene rezultate:

"U području pružanja usluga pomoći u kući u obavljanju svakodnevnih aktivnosti šest osoba je osposobljeno za osobnog pomoćnika i zaposleno na radno mjesto osobnog pomoćnika. Svaki zaposlenik svakodnevno je brinuo za 4 branitelja, odnosno šest zaposlenika brinulo je o 24 branitelja. Tijekom rada i pri završetku projekta obavili smo vrednovanje rada osobnih pomoćnika. U području pružanja usluge zdravstvene skrbi osposobljene su dvije osobe za njegovatelja. Nakon osposobljavanja te su osobe zaposlene na radno mjesto njegovatelja u svrhu pružanja usluge njege i očuvanja zdravstvenog statusa 20 pripadnika ciljne skupine. Kao i kod osobnih pomoćnika, obavili smo njihovo vrednovanje. Izradili smo i proveli dva programa zdravstvene njege, a u svrhu što kvalitetnije realizacije programa, kupljeno je vozilo prilagođeno potrebama invalidnih osoba. Također, za potrebe promidžbe izradili smo službenu mrežnu stranicu, izradili i distribuirali brošure, plakate, kape, majice, kabanice, roll-up bannere, rokovnike, ukrasne vrećice, fascikle... Tijekom trajanja ovog projekta održana su 4 okrugla stola, a izrađivali smo i objavljivali filmove o projektu na YouTube kanalu projekta, te na društvenim mrežama."

 

 

Nakon sažetog osvrta na minuli rad i rezultate projekta, prisutnima se ispred Udruge "Crne Mambe" obratio Ivica Šafarić, iskazujući zadovoljstvo zbog uspješno provedenog projekta u cjelini, ali i ukazujući na nedostatke samog projekta i probleme na koje su nailazili pri realizaciji projekta.

"Bilo je branitelja koje zbog krutih i/ili nedorečenih odredbi ugovora s davateljem sredstava, nismo mogli uključiti u program socijalne ili zdravstvene skrbi. Ne bi bilo ljudski ostaviti ih, okrenuti im leđa... Stoga smo uložili dodatan napor i potrebne suradnike i sredstva osigurali o svom trošku. Čak i ona sredstva koja su odobrena za određene namjene često puta nisu ni približno bila dostatna. Primjerice, u prosjeku smo svaki drugi dan vozili branitelje-invalide na razne zdravstvene preglede po cijeloj Zagrebačkoj županiji. Dodijeljena mjesečna sredstva za gorivo iznosila su 900.- kuna, što je nedostatno. Razliku smo i u ovom slučaju namirivali iz vlastitih sredstava", pojašnjava Ivica Šafarić.

 

 

"No, ovo je naš prvi projekt ovoga tipa i vjerujem da smo dosta naučili, te se nadam nastavku ovakvih projekata našeg Ministarstva i Europske unije, kako bi dobili mogućnost za nastavak pomoći našim onemoćalim i bolesnim veteranima Domovinskog rata, našim suborcima, našoj braći...", zaključuje Šafarić.

 

Nakon emotivnog govora predsjednika Udruge, za riječ su se javile njegovateljice u projektu i iskazale žaljenje zbog završetka projekta, jer "mi već dugo ne odlazimo kod korisnika samo kao njegovateljice, mi smo se tijekom ove dvije godine toliko zbližile s njima da su nas prihvatili kao dio obitelji. Vrlo je teško odjednom ih prestati posjećivati, prestati im pomagati... Ja ću sigurno nastaviti posjećivati svoje korisnike i nakon završetka ovog projekta."

 

 

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici drugih braniteljskih udruga. Ispred tenkista nazočili su Tedi Gajšak, Stefan Novak i Vlado Atlija.

"Vaš projekt pratim od početka, dapače, nadam se da sam pri pokretanju projekta svojim savjetima pomogao u realizaciji istoga. Upoznat sam i sa sličnim projektima drugih udruga i, ne imenujući nikoga, moram vam reći da mnoge udruge imaju velikih problema pri realizaciji i posebice pri pravdanju dodijeljenih sredstava. Veseli me činjenica što to nije slučaj i s vašim projektom. Također, moram ovdje pred svima pohvaliti voditeljicu ovog projekta, Lorenu Tulić, jer najveći teret i najveći posao odradila je upravo ona. Savjesno, odgovorno. Svaki sudionik je pretpostavljam imao tijekom provedbe ovog projekta nekih problema, no ona je probleme svih morala rješavati sama. Naravno, uz vođenje ne baš male administracije i svakodnevno prilagođavanje projekta novim uputama. Stoga, čestitam svima, a posebno voditeljici ovoga projekta", kazao je Vlado Atlija.

 

Nakon pljeska svih prisutnih, u svoje osobno i u ime svih sudionika ovoga projekta, Tedi Gajšak uručio je prigodan poklon voditeljici projekta Loreni Tulić, kao znak zahvale i priznanja za uspješno vođenje projekta.

 

Voditeljica Tulić zahvalila se prisutnima, kazala da je ovime konferencija završila, ali zamolila sve prisutne da još malo ostanu, jer - sa stolova se sklanjaju projektori, laptopi, fascikli, a zamijenit će ih lijepo servirani domjenak.

 

 

Autor: Mario Mehaković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 449 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com