Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
MORH/OSRH

Razgovaralo se i o projektima opremanja helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley

 
Minnesota
 

 

PRESS

 

 

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj s izaslanstvom borave u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u povodu obilježavanja dvadeset pete obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote u sklopu Programa državnog partnerstva (SPP – State Partnership program).

 

U okviru posjeta u utorak, 20. srpnja 2021. godine ministar Banožić i admiral Hranj sastali su se s guvernerom Savezne države Minnesote Timom Walzom koji je ujedno i vrhovni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote.

...

Tom je prigodom ministar Banožić rekao kako suradnja Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote ima značajnu ulogu u razvoju Hrvatske vojske na euroatlantskom putu.

“U ovih dvadeset pet godina Hrvatska je postala odgovorna i aktivna članica NATO-a i Europske unije, koja sudjeluje u raznim misijama i operacijama na globalnoj razini te osigurava sigurno i prijateljsko okruženje na regionalnoj razini”, istaknuo je ministar obrane te zahvalio Vladi SAD-a i državi Minnesoti za pomoć pruženu u tom razdoblju.

Ministar je naglasio kako je posebno ponosan na šest mješovitih kontingenata u kojima su sudjelovali pripadnici Nacionalne garde Minnesote i Oružane snage RH tijekom ISAF operacije u Afganistanu.

Program suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote pruža i značajnu potporu civilno-vojnoj suradnji, kao i civilno-civilnoj suradnji u području pripravnosti za izvanredne situacije i cyber sigurnost.

Ministar Banožić i admiral Hranj posjetili su i Camp Ripley, Combat Readiness Training Center – Centar za obuku za borbenu spremnost, kao i objekt za održavanje borbenog vozila na gusjenicama gdje su razgovarali o projektima opremanja helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley.

“Ovdje moramo istaknuti značajan američki doprinos u vezi s helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley. Ti su projekti ključni za jačanje hrvatskih obrambenih sposobnosti te otvaraju put novim mogućnostima suradnje Hrvatske i Minnesote. Namjera mi je potaknuti suradnju i na drugim područjima, ponajprije na području gospodarstva”, rekao je ministar obrane.

Ministar Banožić je poručio kako je obrambena suradnja ključni dio cjelokupne suradnje Hrvatske i SAD-a i za održavanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi te misiji Republike Hrvatske kao mentoru našim regionalnim partnerima.

Na kraju, ministar obrane je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći nakon niza potresa koji su prošle godine zadesili Hrvatsku.

Guverner Savezne Države Minnesote Tim Walz tom je prigodom izjavio: “Ponosni smo na najdugovječniju suradnju Nacionalne garde Minnesote s Hrvatskom kroz State Partnership Program. Cijenimo i naše partnerstvo u NATO savezu te smo predani daljnjem razvoju suradnje i u drugim područjima, posebice ekonomskom području.”

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 326 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com