Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
9. siječnja 1992. srpski nacionalisti su samovoljno i protuzakonito proglasili tzv. republiku srpskog naroda u BiH
Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u Republici Srpskoj
 

 

Referendum - Republika Srpska

 

Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma održanog 25. rujna u Republici Srpskoj. Za odluku o raspisivanju referenduma Ustavni sud je utvrdio da nije u suglasnosti s Ustavom BiH.


Takva odluka donesena je na temelju zahtjeva člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom nakon što je entitetski parlament u srpnju odlučio raspisati referendum na kojemu bi se odlučivalo o tome hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati kao dan RS iako je državni ustavni sud 2015. donio pravorijek po kojem je obilježavanje tog datuma neustavno jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Na referendumsko pitanje "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?", potvrdno je odgovorilo 99,81% glasača. Provedbu referenduma izrijekom je zabranio Ustavni sud BiH odlukom od 17. rujna.

Unatoč činjenici da je referendum bio neustavan, vlasti RS odlučile su na temelju rezultata uputiti parlamentu novi zakon kojim bi se taj datum potvrdio kao praznik. Parlament RS to je podržao, a trenutačno je u tijeku rješavanje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog usvajanja takvog zakona koji su pokrenuli bošnjački zastupnici u Vijeću naroda RS pa zakon formalno još nije stupio na snagu.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će se 9. siječnja sljedeće godine proslaviti na najpompozniji način do sada.

Dana 9. siječnja 1992. dio zastupnika srpske nacionalnosti iz tadašnje republičke skupštine BiH je samovoljno i protuzakonito proglasio tzv. republiku srpskog naroda u BiH izražavajući zahtjev za pripajanje tog područja sa srpskom većinom Srbiji.

 

Foto: HRT

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 213 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com