Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Umro je u 101. godini

 
Španjolski građanski rat
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Posljednji preživjeli pripadnik Međunarodnih brigada koje su se borile za republikance u Španjolskom građanskom ratu, umro je u 101. godini u Francuskoj.

 

Nositelj francuskog i španjolskog državljanstva Josep Almudever Mateu, rodom iz Marseillea, priključio se republikanskoj vojsci 1936. sa 17 godina.

...

Borio se u Teruelu, gdje je i ranjen. Nakon oporavka se pridružio Međunarodnim brigadama, koje su stekle kultni status zbog umjetnika poput Ernesta Hemingwaya, Johna Dosa Passosa, Georgea Orwella i Andrea Malrauxa.

Mateu je zarobljen u Alicentu 1939., kada su republikanci izgubili rat. Bio je držan u zatvoreničkim kampovima te u zatvorima.

Pošto je pušten, u razdoblju od 1944.-1947. bio je antifašistički borac, nakon čega odlazi u egzil u Francusku.

Španjolska asocijacija prijatelja Međunarodnih brigada potvrdila je njegovu smrt u nedjelju.

"Teška srca opraštamo se od Josepa, posljednjeg od naših još uvijek živih pripadnika", rekla je u utorak predsjednica udruge Almudena Cros.

"Čovjek velike inteligencije i srca, koji se kalio u bitkama i zatvorima, nikada nije prestao osuđivati okrutno prepuštanje Republike Španjolske vlastitoj sudbini", dodala je.

Mateuova je priča temelj dokumentarca The Last Brigadier iz 2018. Mateu je 2014. objavio i memoare pod nazivom "Pakt o neintervenciji. Jadna Republika" 

Osnovane tri mjeseca nakon početka građanskog rata u listopadu 1936., Međunarodne su brigade imale 35 tisuća pripadnika iz 53 zemlje, a poginulo ih je 10 tisuća.

Najviše je bilo dobrovoljaca iz Francuske (9000), potom 5 tisuća njemačkih i austrijskih emigranata, četiri tisuće iz Poljske te s Balkana, 3.100 talijanskih antifašista te po dvije tisuće iz Velike Britanije, SAD-a, Belgije i Skandinavije.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Vezani naslovi

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 383 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com