Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Mjera opreza koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podupre partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja

 
Eufor
 

 

Novosti iz svijeta

 

Pripadnici vojnih snaga iz Europske unije koji su poslani kao pojačanje mirovnoj misiji u BiH bit će raspoređeni na sjeveru te zemlje i u blizini granice sa Srbijom, potvrđeno je u petak iz Ministarstva obrane BiH.

 

Kako su prenijeli lokalni mediji u tom su ministarstvu tijekom dana potpisali odluku kojom se zapovjedništvu EUFOR-a daju na uporabu vojarne oružanih snaga BiH u Prijedoru i Bijeljini.

...

U tim vojnim objektima trebalo bi biti stacionirano 500 vojnika iz europskih zemalja koji su poslani u BiH ranije tijekom ožujka zbog procjene da je sigurnosno stanje u toj zemlji pogoršano nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

"Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, srazmjerna je mjera opreza koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podupre partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja", naveli su ranije iz glavnog stožera EUFOR-a u Sarajevu.

Ukupni kontingent vojnika koji djeluju u okviru operacije "Althea" na terenu je tako povećan na 1100.

U slučaju izbijanja većih izgreda ili ozbiljnije sigurnosne ugroze na terenu mogu računati na brzu potporu dodatnih 2500 vojnika koji čine stalnu pričuvu EUFOR-a.

Prijedor je bio jedna od ključnih lokacija na kojoj je NATO rasporedio svoje snage u BiH kako bi osigurao provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma i tamo su bili uglavnom britanski vojnici no od okončanja misije SFOR-a 2004. godine njihova baza je rasformirana.

Bijeljina je pak spadala u sektor kojega je osiguravala američka vojska.

Oba grada su na teritoriju koji administrativno pripada Republici Srpskoj, a Bijeljina je u blizini granice sa Srbijom.

Pripadnici EUFOR-a osim u glavnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva do sada su u drugim dijelovima zemlje bili raspoređeni uglavnom unutar malih promatračkih timova.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 239 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com