Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Veliki broj odgovornih za ratne zločine i dalje je nekažnjen iako žive u BiH i dostupni su pravosudnim tijelima te zemlje

 
Majke Srebrenice
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Udruga koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici kritizirala je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH zbog pokretanja postupaka protiv visokih časnika Hrvatske vojske (HV) dok je veliki broj odgovornih za ratne zločine i dalje nekažnjen iako žive u BiH i dostupni su pravosudnim tijelima te zemlje.

 

"Žalosno je da se Tužiteljstvo BiH bavi ratnim zločinima koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije 'Bljesak' dok istodobno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano", stoji u izjavi udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" dostavljenoj medijima.

...

Ocijenili su kako bi prioritet u BiH trebali biti predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju BiH a ne oni počinjeni na teritoriju druge države.

"Pozivamo Tužiteljstvo BiH da energiju usmjeri na predmete koji su označeni oznakom 'A' Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a koji su po usvojenoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritet", stoji u reagiranju koje je uslijedilo nakon što su mediji objavili kako je Tužiteljstvo BiH od pravosudnih tijela Hrvatske zatražilo da preuzme procesuiranje 14 umirovljenih generala i drugih visokih časnika Hrvatske vojske.

Tužiteljstvo BiH se o medijskim objavama nije očitovalo a nepotvrđene informacije su kako je zapravo riječ o postupanju po prijavi zbog navodnih ratnih zločina što ju je još 2006. godine protiv zapovjednika i časnika HV podnijela policija Republike Srpske odnosno policijska postaja u Bosanskoj Kostajnici. Kaznena prijava navodno je podnesena zbog topničkih napada s teritorija Hrvatske na područje Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice.

Tužiteljstvo BiH bi po zamolnici koju je poslalo Državnom odvjetništvu Hrvatske (DORH) željelo da Hrvatska preuzme tu prijavu i odluči što će s njom.

Prema dostupnim pokazateljima više od četiri tisuće osoba pod sumnjom su kao mogućni počinitelji ratnih zločina u BiH a najmanje 190 takvih je među onima koje je ranije identificirao ICTY-a i njihovo je procesuiranje prepustio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Predmetima ratnih zločina u pravilu se bavi Tužiteljstvo BiH koje i preuzima najkompliciranije slučajeve a ima diskrecijsko pravo delegirati predmete koje želi tužiteljstvima na entitetskim i županijskim razinama.

U proteklih šest godina državno tužiteljstvo je zbog ratnih zločina optužilo 612 osoba od kojih je 70 posto pravomoćno osuđeno.

Među njima je 26 osoba koje su bile optužene za genocid u Srebrenici iz 1995. a njima su pred Sudom BiH izrečene kazne od oko 400 godina zatvora. Trenutno se sudi još desetorici optuženih za srebrenički genocid dok je istodobno u tijeku više istraga.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 588 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com