Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Neposredno nakon što mu je ranije ovog tjedna određena mjera pritvora

 
Milomir Savčić
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodnu tjeralicu za Milomirom Savčićem, umirovljenim generalom vojske bosanskih Srba koji je nestao neposredno nakon što mu je ranije ovog tjedna određena mjera pritvora, a njegovo ime od srijede je i na Interpolovu popisu traženih osoba.

 

Aktualni predsjednik boračke organizacije RS (BORS), Savčić (62) je optužen za ratne zločine uključujući  sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine, a po toj mu se optužnici sudi od 2020. godine. Tijekom rata u BiH bio je zapovjednikom zaštitne pukovnije pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba.

...

Do ponedjeljka mu je bilo dopušteno biti na slobodi do okončanja sudskog postupka, no na zahtjev tužiteljstva BiH tada mu je sudsko vijeće odredilo pritvor jer je u proteklim mjesecima u najmanje četiri navrata kršio izrečene mjere ograničenja koje su se odnosile i na zabranu javnog komentiranja činjenica vezanih za postupak koji se vodi.

Kako je Savčić javno nijekao da je u Srebrenici počinjen genocid, sud je prihvatio ocjenu tužiteljstva da on na taj način pokušava utjecati na svjedoke i time na ishod suđenja te mu je odredio pritvor.

Takvu odluku sudsko vijeće donijelo je u ponedjeljak u popodnevnim satima no kada su pravosudni policajci došli na Savčićevu adresu u Bijeljini kako bi ga priveli njega tamo nije bilo a supruga kao i njegov odvjetnik su tvrdili kako ne znaju gdje je. Odmah se pojavila pretpostavka da je pobjegao u Srbiju čiji je državljanin.

Savčiću je Sud BiH ranije oduzeo putovnicu te u zabranio prelazak granice s osobnom iskaznicom a iz Granične policije BiH su izvijestili kako nema informacija da se on u protekla dva dana pojavio na nekom graničnom prijelazu.

Mediji u BiH u srijedu su u brojnim komentarima Savčićev nestanak opisali kao veliki skandal i sramotu za sud kojega je optuženik izigrao a unatoč činjenici da optuženika nisu pronašli pravosudni policajci u tome su uspjeli novinari.

"Nije sad vrijeme za to da dajem bilo kakve izjave", kazao je Savčić za banjolučke "Nezavisne novine" odgovorivši na njihov telefonski poziv.

Iz tužiteljstva BiH su svu krivnju za ovaj skandal prebacili na državni sud jer su suci imali priliku zadržati Savčića u sjedištu suda do donošenja konačne odluke s obzirom da je bio na ročištu na kojemu je razmatran prijedlog da mu se odredi pritvor. Nakon ročišta je napustio zgradu suda i nestao.

Nakon toga je u njegovu obranu stao i član Predsjednipštva BiH Milorad Dodik konstatirajući kako je Savčić i trebao pobjeći.

Odluku da se Savčiću odredi pritvor Dodik je opisao političkom uz tvrdnju kako državno pravosuđe time pokušava zastrašiti Srbe.

"Generali poput (Atifa) Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru", kazao je Dodik koristeći i ovu priliku da još jednom napadne državni sud i tužiteljstvo opisavši ih kao "inkvizicijska tijela".

Ukoliko se potvrdi da je Savčić našao utočište u Srbiji koja ne izručuje svoje državljane optužene za ratne zločine, Sudu BiH ostaje jedino da procesuiranje prepuste pravosudnim tijelima te zemlje.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 336 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com