Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Subašić: Ovo je sramna presuda
Nizozemska djelomično odgovorna za oko 300 žrtava u Srebrenici
 

Srebrenica

 

Novosti iz svijeta

 

Nizozemski žalbeni sud potvrdio da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za oko 300 muslimanskih žrtava pokolja u Srebrenici koji su bili izbačeni iz baze UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

 

Presuda Žalbenog suda u Den Haagu potvrdila je odluku iz 2014. da su nizozemski vojnici, u sastavu mirovnih snaga UN-a, mogli znati da će muškarci, koji su potražili utočište u vojnoj bazi kod sela Potočari, biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ako ih se izbaci - kao što je i učinjeno.

...

Radi se o iznimnoj presudi s obzirom da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona. No međutim, nizozemski slučaj je gotovo jedinstven jer se državu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji UN-a pozvalo na odgovornost zbog njezinog djelovanja.

U presudi se objašnjava da je nizozemska država u Srebrenici djelovala djelomično protuzakonito i da je odgovorna za 30 postotnu štetu vezano uz smrt 300-njak žrtava. Sud je jednoglasan da ne može zaključiti da su nizozemski vojnici "100 posto" odgovorni za sudbinu muslimana izbačenih iz baze.

 

Subašić: Presuda suda u Den Haagu je sramotna, žalit ćemo se

Članovi bošnjačkih udruga koje su nizozemsku vladu tužile sudu u Den Haagu tužile suodgovornu za genocid počinjen 1995. u Srebrenci nezadovoljni su  presudom te su najavili da će iskoristiti sva preostala pravna sredstva u potrazi za pravdom.

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić, koja je nazočila izricanju presude Okružnog suda u Den Haagu, kazala je za Hinu kako ovo doživljava kao još jednu ogromnu nepravdu s kojom se sada moraju suočiti svi oni koji su u srpnju 1995. godine u Srebrenici izgubili članove obitelji.

"Ovo je sramna presuda i poruka nama muslimanima da nemamo pravo niti na život", kazala je Subašić.

 

Podsjetila je kako je u srebreničkom genocidu ubijeno više od sedam tisuća Bošnjaka, a nizozemsko je pravosuđe odgovornost svoje vlade lociralo tek na manju skupinu, prebacujući svu odgovornost na snage bosanskih Srba.

Tužba bošnjačkih udruga odnosila se na činjenicu da nizozemski vojnici iz sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) nisu učinili ništa kako bi nakon pada Srebrenice zaštitili civilno stanovništvo i spriječili masovne egzekucije koje su nakon 11. srpnja 1995. godine proveli pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

 

"Znamo mi da su srpske snage za to odgovorne, no ne može nizozemska vlada biti suodgovorna tek za jedan posto ubijenih u Srebrenici", kazala je Subašić.

 

 

 Foto: Izvor

Priredio: UCM

Izvor: HRT/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 274 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr