Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Za zločin ubijene djece do sada nikada nitko nije odgovarao

 
Mali križ - Velika žrtva
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

“Mali križ -Velika žrtva” – nacionalni komemorativni skup za 402 dječaka i djevojčice poginule u agresiji na Hrvatsku održan je u subotu u Slavonskom Brodu, a počast najnevinijim žrtvama odali su i predsjednik države Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

 

Na komemoraciji za djecu poginulu tijekom Domovinskog rata, koju je po 19. put organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je  da je ovogodišnje sjećanje na stradalu djecu održano i u svjetlu konačnog slanja u Sabor prijedloga zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

...

Prvi zakon koji regulira prava stradalnika u Domovinskom ratu usvojen je 1992. godine i do danas je mijenjan 12 puta, ali ni jednom nije cjelovito obuhvatio prava civilnih stradalnika i obitelji poginulih civila, rekao je Medved.

“Zakon je izraz zahvale obiteljima koje su izgubile svoju djecu, svoje članove obitelji civilne žrtve u Domovinskom ratu. Izdvojit ću i kategoriju obitelji nestalih civilnih žrtava koji nisu mogli ostvariti pravo prije nego svog člana proglase umrlim. Republika Hrvatska bit će snažna onoliko koliko ima empatije i koliko poštuje ove najmanje po uzrastu, ali najveće po simbolici, po stradanju i cjelovitom pristupu koji je hrvatski narod podnio u Domovinskom ratu”, istaknuo je ministar Tomo Medved.

Pozvao je saborske zastupnike da podrže zakon kako bi se ispravila nepravda prema civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Julijana Rosandić rekla je da zakonski prijedlog uglavnom sadrži ono o čemu su svih ovih godina govorili.

“Prije svega to su obiteljske invalidnine, naknade roditeljima koji su izgubili svoju djecu. Sve što je bilo do sada prepreka – se pomaknulo. Mislim da ćemo poboljšati materijalnu situaciju djece koja su doživjela ranjavanje tijekom Domovinskog rata. Neki od njih nisu završili školu, neki su 100-postotni invalidi nikad neće moći raditi i brinuti se za sebe”, rekla je Rosandić.

Na upit Hine potvrdila da je pokrenuta inicijativa za uvođenje nacionalnog spomen-dana za civilne žrtve Domovinskog rata. Rosandić je izrazila nadu kako bi inicijativa do sljedećeg okupljanja u Slavonskom Brodu mogla dobiti i svoj zakonski okvir.

U sklopu ovogodišnjeg programa, u crkvi Presvetog Trojstva služena je sveta misa nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca ispred spomenika „Prekinuto djetinjstvo“. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djece, od kojih 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u agresiji na  Hrvatsku među najpogođenijim hrvatskim gradovima.

Za zločin ubijene djece do sada nikada nitko nije odgovarao.

Uz roditelje poginule djece, svijeće i vijenac položili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Sabora i Brodsko-posavske županije, predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. U ime Grada Slavonskog Broda, svijeće i vijenac položili su gradonačelnik Mirko Duspara te zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

Zbog pijeteta prema žrtvama i stradalima civilima kojima je odana počast, predsjednik Milanović u subotu u Slavonskom Brodu nije davao izjave za medije.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 387 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com