Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Banovine su bile samo privid samostalnosti, sve su teritorijalne uprave polagale račune Beogradu
26. kolovoza 1939. - Banovina Hrvatska
 
 
Banovina Hrvatska
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

U međuratnoj Jugoslaviji, kao jedna od bezbroj bizantijskih smicalica, osnovano je godine 1929. devet banovina. 

Bile su to tobože najviše upravno-teritorijalne jedinice. Svaka od tih cjelina imala je glavni grad, ali sve su teritorijalne uprave polagale račune Beogradu. Sve je, dakle, ostalo i dalje u centralističkom duhu kao i prigodom uvođenja takozvane siječanjske diktature.

...

Banovine su bile samo privid samostalnosti. Kriterij podjele države na banovine svjesno je zanemarivao povijesno-političke cjeline pojedinih krajeva. Na papiru su banovine bile jedinice s upravnim i samoupravnim svojstvima. Ali stvarno nisu mogla postojati odvojena ministarstva, svi su poslovi bili usredotočeni u kraljevskoj banskoj upravi na čelu s banom, koji je za sve morao tražiti odobrenje iz Beograda. 

 

Na izborima 1935. i 1938. hrvatski je narod glasovao za Udruženu opoziciju kojoj je na čelu bio Vladko Maček. Na prvim izborima oporba je dobila 34.4 posto glasova, a tri godine poslije 44.9 posto. Bio je to znak da se u unutrašnjoj politici mnogo toga mora drukčije riješiti. Maček je tražio uvođenje federalizma, zahtijevao da se odredi područje i nadležnost Hrvatske, povećavajući zahtjeve s razvojem međunarodnih predratnih prilika. Naposljetku je s Dragišom Cvetkovićem izborio potpisivanje Uredbe o Banovini Hrvatskoj 26. kolovoza 1939. 

 

Banovina Hrvatska


U teritorijalno političkom smislu bilo je to učinjeno spajanjem Savske i Primorske banovine i općina Dubrovnik, Šid, Ilok, Brčko, Gradačac, Derventa, Travnik i Fojnica sa sjedištem u Zagrebu. To je kratko omogućilo ostvarenje većih prava od drugih banovina, zahvaljujući upornom nastojanju Hrvatske seljačke stranke i doktora Vladka Mačeka. Ban je bio doktor Ivan Šubašić. Banovina Hrvatska imala je u svome djelokrugu poljodjelstvo, trgovinu, industriju, šume, rude, građevinarstvo, unutrašnju upravu, pravosuđe, prosvjetu, narodno zdravlje, socijalnu skrb i tjelesni odgoj. 

Hrvatska seljačka stranka smatrala je kako također treba decentralizirati pomorsku upravu, željeznice, unutrašnju upravu, a osobito financije te obnoviti rad Hrvatskog sabora. Isto tako Mačekova stranka držala je da nije riješen teritorijalni opseg Banovine. Srbi u Hrvatskoj htjeli su se izdvojiti iz Banovine. Nezadovoljstva je bilo i drugdje i zahtjeva za sličnim statusom i pravima. 

Komunisti su, pak, sporazum smatrali nedemokratskim činom, zaštitom buržujskih interesa i poticajem šovinizma unutar Jugoslavije. Međutim, pogledamo li kartu tadašnje Banovine Hrvatske, lako ćemo utvrditi kolika su područja i toj necjelovitoj hrvatskoj državi jednostavno oteta u novoj ili drugoj Jugoslaviji, dakle, za komunističke vladavine i pripojena drugim pokrajinama, osobito Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

 

Ta kratkotrajna hrvatska država uspostavljena 26. kolovoza 1939. kao Banovina ostaje dokazom pokušaja ostvarenja hrvatskih snova o samostalnoj i neovisnoj državi. A na takvu državu moralo se čekati još pola stoljeća.

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 336 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com