Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

U tri dana oslobođen je veliki dio zadarskog zaleđa čime su omogućili ponovno prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske
22. siječnja 1993. - Počela akcija Maslenica
 
 
Maslenica
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Prije 26 godina na današnji dan počela je oslobodilačka akcija u kojoj su sudjelovale združene snage Hrvatske vojske i MUP-a. 


U tri dana oslobođen je veliki dio zadarskog zaleđa čime su omogućili ponovno prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske - najprije pontonskim mostom preko Novskoga ždrila.

...

Osim toga, akcijom su stvoreni preduvjeti za početak gradnje četverotračnog Masleničkog mosta i tunela sveti Rok - dijelova današnje autoceste. 

Oslobodilačka operacija Maslenica počela je 22. siječnja u ranim jutarnjim satima. U akciji je poginulo osamnaestero hrvatskih branitelja, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. 

Akcijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njezin operativni zapovjednik bio je general Ante Gotovina, tada zapovjednik Zbornog područja Split. Maslenica je bila prva veća oslobodilačka operacija hrvatskih snaga.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Pobunjenim Srbima naknadno su dolazile pomagati najbolje ratne postrojbe, ne samo s teritorija tzv. Republike Srpske Krajine, nego i brojne druge, redom prekaljene ratne postrojbe. Vukovi s Vučijaka, Arkanovi Tigrovi, Beli orlovi itd.bile su postrojbe visoke borbene kvalitete, no dolazile su svakojake postrojbe, koje su različitim motivima temeljile svoj dragovoljni dolazak.

Primjerice, Vukovi sa Vučijaka došli su uzvratiti na pomoć koju su dobili od VRSK prilikom probijanje Koridora. S druge strane, više je grupacija motiviranih četničkom ideologijom dolazilo ostvarivati neke svoje „ciljeve“, a neke grupe su došle iz materijalnih razloga. Primjerice, povrh sela Škabrnja, pripadnici IX. Bojne HOS/114. br. HV u diverziji su iz stroja izbacili veći dio „dobrovoljaca“ postrojbe ŠTIT, vojnika ne baš odgovarajuće spreme (i godišta), a koji su na područje Ravnih Kotara dolazili jer su trebali biti svojevrsni novo-krajišnici, o čemu svjedoči naziv postrojbe, ali i nacionalni sastav (Srbi, Ukrajinci, Rumunji). Teške bitke jenjale su krajem veljače, no povremeni sukobi, posebno nemilosrdna bitka za seloŠkabrnju, trajali su još cijeli ožujak. Nakon toga, sve do otvaranja pontonskog mosta, a povremeno i poslije, poraženi Srbi činili su diverzantske upade i učestalo udarali topništvom. Sam grad Zadar više nije bio u opasnosti, ali nažalost su upravo u diverzijama i granatiranju nastradali mnogi pripadnici HV i civili.

Bitku za zadarsko zaleđe i planinu Velebit možemo smatrati prekretnicom u Domovinskom ratu ne samo zbog toga što je pobunjenim Srbima nanesen veliki poraz. U toj bitki su po prvi puta korištena sva tri roda Hrvatskih oružanih snaga (pješaštvo, mornarica, zrakoplovstvo). Pobjedom je hrvatski sjever i jug iznova prometno povezan. Sjajnim se potezom pokazalo ovladavanje Velebitom od strane specijalne policije, posebno za kasniji uspjeh u provođenju operacije Oluja. Također, posljedično je oslobođena Hidroelektrana Peruča, čime su pobunjenim Srbima onemogućene daljnje aktivnosti i prijetnje o dizanju brane u zrak.

 

„Operacija Maslenica“ službeno je okončana 27. siječnja 1993. godine.

 

Foto: 1. DPCM

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

Izvori: DPCM/Tomislav Šulj

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 362 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com