Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Do posljednjeg dana borio se za istinu o Domovinskom ratu
15. rujna 2008. - Umro Juraj Njavro

 

Juraj Njavro

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Ministar hrvatskih branitelja i saborski zastupnik HDZ-a, legendarni vukovarski kirurg Juraj Njavro nakon dugogodišnje borbe s teškom bolešću preminuo je 15. rujna 2008. u Zagrebu.

Juraj Njavro rođen je 1938. u Cerovnici u  istočnoj Hercegovini. U Medicinskom centru u Vukovaru zaposlio se 1969. i ne sluteći kako će zahvaljujući specijalizaciji iz vaskularne kirurgije pomoći mnogim žrtvama rata. S prvim granatama koje su padale po Vukovaru o ratnim je ozljedama učio iz stručne literature. A onda za to više nije bilo vremena. U nemogućim uvjetima, o kakvim nije bilo riječi ni u jednoj knjizi, bez predaha je sa svojim kolegama operirao ranjenike tijekom opsade grada.

Nakon okupacije Vukovara dr. Njavro i doktorica Vesna Bosanac s liječnicima, hrvatskim braniteljima i civilima poslani u srpski koncentracijski logor u Srijemskoj Mitrovici. Nakon razmjene Njavro se okrenuo politici. Dva je puta bio saborski zastupnik, obnašao je dužnost ministra zdravstva, ministra za humanitarna pitanja te ministra hrvatskih branitelja. U mirovinu je otišao 2003., ali je i dalje aktivno pomagao hrvatskim vojnim invalidima. 

Juraj Njavro nositelj je mnogih odličja, priznanja i zahvalnica. Do posljednjeg dana borio se za istinu o Domovinskom ratu. Iza sebe je ostavio i autobiografsku knjigu Glava dolje, ruke na leđa. U njoj je opisao strahote rata u gradu koji je u povijesti zauvijek zapisan kao simbol nadljudske hrabrosti.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. scrshot YouTube

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 491 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr