Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Marka je bila u prometu samo na dan izlaženja, 29. studenog 1918. godine
6. svibnja 1840. - prva hrvatska poštanska marka
 
 
Prva hrvatska poštanska marka
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

U doba kada sve govori u prilog tvrdnji da će prije ili kasnije poštanska marka izumrijeti, jer sadašnji naraštaji e-maila ne treba "nešto" što će se zalijepiti na kuvertu i poslati, vrijedi podsjetiti na povijest marke u Hrvatskoj. Prva hrvatska poštanska marka izdana je u povodu oslobođenja od austrijske vlasti i proglašenja Države Slovenaca, Hrvata i Srba.

...

Zanimljivo je da je ta marka bila u prometu samo na dan izlaženja, 29. studenog 1918. godine, i to na području u nadležnosti poštanskog ravnateljstva u Zagrebu koje ju je i izdalo kao legalna poštanska uprava u novoj državi.

Poslije raspada Austro-Ugarske do tog vremena upotrebljavale su se stare marke s poštanskim pretiscima. Kao predložak za izradu prve prave hrvatske marke izabran je crtež slikara Rudolfa Sabljaka s motivom roba koji se oslobađa stege. Crtež je grafički izradio Rudi Valić, stavivši ga u okvir s natpisom Hrvatska i kraticom SHS u gornjem dijelu, te starim trodijelnim grbom Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije u donjem dijelu.

Naklada je bila razmjerno mala: oko sto tisuća primjeraka. Poznato je da je poštanske marke prvi primijenio Englez Rowland Hill još davne 1840. godine. Prva poštanska marka na području Hrvatske pojavila se 1850. kada je Austrijsko carstvo poštanske usluge počelo naplaćivati markama umjesto dotadašnjim žigovima.

Od tada do danas, poštanska marka svojim je otisnutim sadržajima pratila najznačajnije događaje i predstavila mnoge važne Hrvate. Od travnja 1991. započelo je novo razdoblje hrvatske filatelije pojavom prvih maraka Republike Hrvatske.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 384 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com