Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Hrvatska je 1998. debitirala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i odmah stigla do trećeg mjesta
11. srpnja (1998. i 2018.): Dan kada smo slavili Ćiru, Zlatka, Vatrene - pobjede Hrvatske

 

Ćiro Blažević

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

 

Na današnji dan prije točno godinu dana hrvatska nogometna reprezentacija je ostvarila najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, izborila je plasman u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, no 11. srpnja je poseban i po tome što su Vatreni na taj dan prije 21 godinu osvojili broncu na svjetskoj smotri u Francuskoj.


Odabranici Zlatka Dalić su tog 11. srpnja 2018. u Moskvi pobijedili Englesku i plasirali se u finale. Luka ModrićIvan RakitićMario Mandžukić i društvo su tako nadmašili podvig generacije iz 1998. koja je na isti dan, ali 20 godina prije na pariškom Parku prinčeva pobijedila Nizozemsku 2-1 i osvojila svjetsku broncu.

...

Hrvatska je 1998. debitirala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i odmah stigla do trećeg mjesta. Vatreni predvođeni izbornikom Miroslavom Blaževićem prošli su skupinu H u kojoj su igrali s Jamajkom, Japanom i Argentinom. Nakon toga, svladali su Rumunjsku i Njemačku, da bi u polufinalu izgubili od domaćina Francuza. U utakmici za treće mjesto igrali su protiv Nizozemske.

Hrvatska je povela u 14. minuti pogotkom Roberta Prosinečkog. Za Nizozemsku je izjednačio Boudewijn Zenden samo osam minuta poslije, a pobjedu Vatrenima donio je Davor Šuker golom u 35. minuti. Junak utakmice je ipak bio Dražen Ladić koji je svojim obranama izludio napadače Nizozemske.

Šuker je sa šest golova osvojio Zlatnu kopačku, ostavivši iza sebe velikane poput Gabriela BatistuteChristiana VierijaRonalda i ostalih.

- U Francusku smo ispraćeni s velikom skepsom i rijetki su vjerovali da možemo napraviti puno. Na kraju smo iznenadili mnoge i na to sam iznimno ponosan. To je bio uspjeh koji je mobilizirao cijelu zajednicu i donio veliko zadovoljstvo. Kada sam najtužniji sjetim se 98. I opet sam sretan, rekao je Blažević u jednom o svojih razgovora.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. hrt.hr

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 342 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com