Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

"Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost"
28. svibnja 1991. - Osnivanje hrvatske vojske
 
 
Osnivanje hrvatske vojske
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Predsjednik Republike Hrvatske objavio je 28. svibnja 1991. smotru Narodne garde na stadionu Nogometnog kluba Zagreb. 


Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje hrvatskih oružanih snaga. 

...

Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu - rekao je gardistima predsjednik Hrvatske doktor Franjo Tuđman. Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada Zbora narodne garde, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari. 

Bila je to okosnica mlade hrvatske vojske koja će u nekoliko sljedećih godina tehnički i ekipno osnažiti i postati respektabilna regionalna sila. U ratu što su ga nametnule srbočetničke snage ta će vojska oslobađati dio po dio Hrvatske, da bi u nevjerojatno djelotvornim i brzim akcijama Bljesku i Oluji oslobodila sve središnje dijelove Hrvatse. 

Srbočetničke postrojbe neće više okušavati snagu te vojske pa će se posljednje okupirano područje, istočna Slavonija, mirno reintegrirati u Hrvatsku. Velika svjetska vojna učilišta ne kriju podatak da se akcije Bljesak i Oluja, što su ih izvele hrvatske postrojbe, izučavaju na njihovim katedrama.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 421 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com