Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
"Majka Tereza: Otac Gabrić je svet čovjek za čovjeka i za Boga"
18. veljače 1915. - Rođen Ante Gabrić

 

Ante Gabrić

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Na velikom području bijede i zaostalosti duž indijske rijeke Ganges djelovala je glasovita misionarka Majka Tereza.

Tu je bio i njezin manje poznati bliski suradnik, hrvatski isusovac Ante Gabrić. Dok je ona materijalno pomagala mnogobrojnim siromasima, otac Gabrić je usto nastojao za Crkvu pridobiti što veći broj obraćenika. Rodio se u Metkoviću 18. veljače 1915., te je još za studija otišao za misionara u Indiju.

...

Djelovao je u bengalskim selima uz rijeku Ganges osnovavši misije Maria Polly i Jesus Polly te kapele, skloništa i dispanzere. Štoviše u Bošoti je Gabrić izgradio bolnicu i osnovnu školu, te više od 16 tisuća stanova i čvrstih koliba. Organizirao je ondje i društveni život. Svugdje je gradio mostove i putove, povezujuću udaljena indijska sela u kojima je pokrenuo i opskrbu rižom. Izgradio je dvije crkve, u Kumrakhali i Gasabi.

Dok bi pomogao gladnima, siromašnima, bolesnima i umirućima –najviše među šundrama, najmarginaliziranoj indijskoj kasti – za Antu Gabrića ostalo bi tek dva sata sna i odmora. Uza sve to svake bi godine preplovio stotine kilometara kako bi posjetio jadnike u naseljima, često poharanima poplavama, epidemijama, te napadima ubojica dakoita.

Godine 1978. neumorni isusovac i Majka Tereza boravili su u Hrvatskoj gdje su još jednom potvrdili koliko jedno drugo ohrabruju u predanu radu za druge. Otac Gabrić je svet čovjek za čovjeka i za Boga, rekla je Majka Tereza za svog subrata koji je umro u indijskoj misiji Maria Polly koju je sam osnovao.

Ondje je i pokopan. Katolička crkva proglasila je Antu Gabrića slugom Božjim, a u tijeku je postupak njegove beatifikacije, dok je Majka Terezija već proglašena blaženom.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 357 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com