Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
DUHOVNOST

"Majka Tereza mi je rekla da ne trebamo ići u Indiju kako bismo susreli najveće siromahe jer da ih imamo i ovdje, pred nosom, u centru Zagreba"

IN MEMORIAM: Pater Cvek, dobri duh Zagreba i anđeo siromašnih
 
Antun Cvek
 

 

DUHOVNI  KUTAK

 

 

Isusovac Antun Cvek, poznat kao "pater Cvek", dobri duh Zagreba, anđeo napuštenih i siromašnih, živi svjedok Kristove ljubavi i milosrđa, umro je noćas u Zagrebu u 85-oj godini života.

 

Više od 42 godine obilazio je potrebite, one koji su bili ne rijetko odbačeni od društva i zaboravljeni, donosio im hranu i kućne potrepštine, hrabrio ih i pružao utjehu - toplu ljudsku riječ koja je često važnija od svega materijalnog. I ne samo to. Pater Cvek je nastojao pomoći siromašnima i na sve druge načine, rješavajući svakodnevne probleme s kojima su bili suočeni, pa se nije libio prihvatiti posla i očistiti stan, nacijepati drva, popraviti peć, prozore ili vrata i učiniti sve drugo što je u njegovoj moći kako bi se ljudi koje je pohodio osjetili prihvaćenima i zadržali svoje dostojanstvo.

...

Već daleke 1969. godine, u Župi presvetog Srca Isusova pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, utemeljio je "Prvu karitativnu grupu" za posjete i pomoć potrebitima, a u isto vrijeme i "Zajednicu kršćanske ljubavi", kao molitvenu i duhovnu potporu volonterima koji su radili na terenu.

Utemeljitelj je i katoličke udruge "Kap dobrote" u kojoj je sa stotinama volontera (kao prvi među jednakima) djelovao vodeći posebnu brigu o nemoćnima, bolesnima i napuštenima koji nisu imali nikoga tko bi o njima vodio brigu, te Zaklade biskup Josip Lang.

"Imao sam priliku upoznati buduću sveticu, majku Terezu iz Kalkute, kad je bila u Zagrebu. Ona mi je rekla da ne trebamo ići u Indiju kako bismo susreli najveće siromahe jer da ih imamo i ovdje, pred nosom, u centru Zagreba - kazao je pater Cvek u jednoj od svojih rijetkih izjava za medije.

On nikad nije niti tražio niti želio bilo kakvu pozornost javnosti. Poput smjernog samaritanca koji je potpuno i do kraja obuzet svojim poslanjem, skroman, tih, povučen i nenametljiv, s kamerama i novinarima se sretao onda kad ih nije mogao izbjeći. Bio je oličenje poštenja, požrtvovnosti, žive i duboke kršćanske vjere i žrtve za bližnjeg.

Svoj je život darovao drugima, svojim bližnjima, nesebično, s ljubavlju i vođen čvrstom vjerom u Krista Spasitelja.

Hrvatska mu je dodijelila odličje "Reda Danice Hrvatske" (2007. godine), dobitnik je nagrade "Ponos Hrvatske" (2008. godine) i godišnje nagrade Crvenoga križa "Milosrdni Samaritanac" (2010.), a 2012. je nominiran je i za osobu godine.

Ova po svemu izuzetna osoba, svećenik koji je živio svoju vjeru predano i svim srcem ulažući svu svoju životnu snagu u ljubav i pomoć bližnjima, pokazao nam je kako se slijedi Krista.

Njegova "kap" dobrote mnogima je posljednje godine, mjesece i dane života učinila podnošljivijima i razgalila im srca.

Hvala mu od srca za sve što je činio i neka mu dragi Boga dodijeli zasluženo mjesto u vječnosti.

 

Dokumentarni film "Pater Cvek":

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: 1. crescendo3333.blogspot.com

 

Autor: Zlatko Pinter
 
 

 
 
 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 501 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com