Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

DUHOVNOST

UCM

Alojzije Stepinac - blaženik i svetac za hrvatski narod

8. svibnja 1898. - Rodio se bl. Alojzije Stepinac

 

Alojzije Stepinac

 

 

DUHOVNOST

 

 

 

Rodio se u mjestu Brezarić župa Krašić kao peto od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Barbare i Josipa Stepinac. Slijedeći dan je odmah kršten imenom Alojzije Viktor. Poticaj za svećenički poziv dobio je od svog vjeroučitelja vlč. Josipa Lončarića.

 

U Rimu je sedam godina studirao  teologiju na Gregorijanskom sveučilištu. Zaređen je 26.listopada 1930 godine u rimskoj crkvi svetog Petra Kanizija, a mladu misu slavio je u Rimu u crkvi Sancta Maria Maggiore na sam blagdan  Svih Svetih . Prvu svetu misu u Krašiću slavio je 19. srpnja 1931 godine. Njegovo životno geslo bilo je “U tebe se Gospodine uzdam”.

...

Život Bl. Kardinala Alojzija Stepinca obilježila su četiri totalitarna režima. 1924.godine kada je došao na studij u Rim naišao je na fašistički režim Benita Musolinija.1931 godine kada se vratio u domovinu došao je u kraljevsku diktaturu ,kralja Aleksandra. 1941 godine dolazi NDH sa Antom Pavelićem i na koncu 1945 godine komunistička Jugoslavija. s Josipom Bozom Titom. Kardinal Alojzije Stepinac kroz sve je te totalitarizme prolazio kroz duhovnost, nadahnut neizmjernom vjerom, s kojom je kao Isus Krist na samrti šaptao “Neka bude volja tvoja”. Poznate su i riječi Bl. Alojzija Stepinca o njegovoj dubokoj vjeri i odanosti Kristovoj crkvi: “Molitva je najjače oružje koje imamo u svojim rukama. Kada vam oduzmu sve ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači.”

Opće je poznato uhićenje, suđenje i osuda na montiranom sudskom procesu od strane komunističkih vlasti Alojzija Stepinca tada kao Zagrebačkog nadbiskupa. 30. rujna 1946. godine počeo je montirani sudski proces i završio 11.listopada 1946 godine osudom na 16 godina zatvora i gubitkom svih građanskih prava na pet godina. Bolestan i iscrpljen, jer je sustavno trovan od strane komunističkih vlasti Kardinal Alojzije Stepinac umire u Krašiću 10.veljače 1960 godine.

14. veljače 1992 godine Hrvatski Sabor ukinuo je osudu protiv Kardinala Bl.Alojzija Stepinca. A zanimljivo je da je tek na pritisak javnosti Županijski sud u Zagrebu u cijelosti poništio komunističku presudu Kardinalu Bl. Alojziju Stepincu tek 22.srpnja 2016 godine.

Kanonizacija Kardinala Alojzija Stepinca započeta je na inicijativu Franje Kuharića 14.studenog 1969.godine,a posebnu molbu svetom ocu Papi podnio je i Kardinal Franjo Šeper 17. veljače 1979.godine ,tada prefekt Kongregacije za nauk vjere u Rimu.

Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II za svog drugog pastoralnog posjeta Hrvatskoj u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici 3.listopada 1998.godine.

S obzirom da je sanktifikacija Bl. Alojzija Stepinca odgođena od strane pape Franje osnivanjem mješovite komisija sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što je meni osobno nerazumljivo ,a razloge zna samo papa Franjo ,osvrnuti ću se na razmišljanja ostalih Papa o Bl. Alojziju Stepincu.

 

PAPA PIO XII (1939-1958) “Vođa hrvatskih katolika i metropolit Hrvatske.nadbiskup Zagreba ,kardinal Stepinac , bio je kažnjen na 16 godina zatvora zato što je odbio podvrći se komunističkoj tiraniji,nego se odlučio govoriti u obranu progonjene Crkve i za slobodu svoga hrvatskoga naroda”

 

PAPA IVAN  XXIII (1958-1963) “Kardinal Stepinac, koji je svojoj čuvenoj nadbiskupiji darovao 26 godina biskupovanja,bio je doista vjerna i pobudna slika Dobrog Pastira. Duša kardinala nadbiskupa Alojzija Stepinca ,odlazeći na nebo ,ponavlja nam onu veliku pouku i onaj božanski primjer iz desetog poglavlja sv. Ivana. Molimo se da bi sretno došlo do proslave njegova izabranog duha. Nemojmo zaboraviti ozbiljni poziv u njegovoj oporuci kojim nas potiče da postojano opraštamo i promičemo mir. Kako je uzvišeno što je ponovio riječi umirućeg Isusa “Oprosti im jer ne znaju što čine” u prilog onima koji su mu nanijeli tako nepravedne patnje! Plemenita je to tvrdnja “Ne znaju što čine”, ona je znak velike sućuti,koja tragičnim bljeskom prodire u tajnu čovječje izopaćenosti i shvaćanja smisla pojedinačnog kao i zajedničkog života,čemu smo svi mi svjedoci”.

 

PAPA PAVAO VI (1963-1978)”… I sudski postupak protiv Sokrata i Krista bio je zaogrnut plaštem zakonitosti. Kakva je razlika između zakonitosti i pravednosti? Može li država odstraniti onoga koji ne slijedi ideologiju režima? Kako daleko seže pravo državnih interesa-te maglovite izlike-pod kojima se može proganjati i politički osvećivati? Da je Stepinac htio od slobodna i ponosna čovjeka postati slijepo poslušnim slugom  marksizma,mogao je postati “velik”predstavnik svog naroda. On to nije htio i zato je morao pasti… Vjera koja traži žrtve ,izgleda nije suvremena. A ipak naša je vjera takva!  Bilo je potrebno da Krist trpi. I danas je tako: nužno je da Crkva trpi, da trpi zbog svoje vjernosti Kristu,zbog svoje nepatvorenosti,zbog svoje sposobnosti da potiče svijet, da ga pridigne i spasi. Mučeništvo je dakle ,jedan od darova Duha Svetoga.

Stepinac neka nas uči ! Neka nas nauči pouzdanju i dobroti. On je umro obavijen šutnjom, koja je svojstvo njegove Crkve,kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja. Iz njegovih usta nije izašla nikakva oštra riječ,nikakva psovka. Svoju zemlju nije htio napustiti iz ljubavi prema njoj.”

 

PAPA IVAN PAVAO II (1978-2005) “Prepuni smo danas radosti  u zajedničkom zahvaljivanju Bogu za novi plod svetosti što ga hrvatska zemlja pruža crkvi u osobi mučenika Alojzija Stepinca,zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Svete Rimske Crkve. Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem Blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga.poštivanje čovjeka,ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik.Slušamo njegov snažni poziv na praštanje i pomirbu.Oprostiti i pomiriti se znači očistiti sjećanje od mržnje ,zavade ,želje za osvetom,znači priznati bratom čak i onoga koji nam je nanio zlo, znači ne dopustiti da nas pobjedi zlo,nego zlo svladavati dobrim.”

 

PAPA BENEDIKT XVI (2005-2013) ” Zasluge toga nezaboravnog biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere u svojem životu, uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i NJemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista,pa i Krista patnika. Upravo zahvaljujući, njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma “odvjetnik” svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Blaženi Alojzije Stepinac odgovorio je svojim svećeništvom,svojim bi iskustvom, svojom žrtvom života jednim jedincatim “da”  sjedinjenim sa onim Kristovim. Njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnog razdoblja komunističkog progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmetom mučenja i sustavnih nasilja koja su išli za tim da razore katoličku Crkvu. Ono posebno teško doba  obilježio je jedan naraštaj biskupa,svećenika i redovnika, spremnih umrijeti da ne bi izdali Krista, Crkvu i Papu. I danas je Crkva u Hrvatskoj pozvana na jedinstvo kako bi se suočila s izazovima u promijenjenom društvenom okružju, nalazeći misionarskom spremnošću nove putove evangelizacije, posebice u službi s mlađim naraštajima.”

 

PAPA FRANJO (2013.) ”Recite to svima ,nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika Kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda “Papa Franjo naglasio je da želi ”otvorenu Crkvu, Crkvu koja razgovara, ekumensku Crkvu” Sveti Otac smatra da “osjećam potrebu izgrađivati kulturu dijaloga i susreta,a ne ostati zatvoreni u našim parametrima.”

 

 

ZAKLJUČAK

Na osnovu mnogih pročitanih članaka i komentara od onih da Papa Franjo za svog pontifikata neće proglasiti Bl. kardinala Alojzija Stepinca svetim,do onih da bi se to moglo dogoditi do kraja 2018 godine, teško je razlučiti što je stvarna namjera Pape Franje. Hrvatski su vjernici ožalošćeni ovim odugovlačenjem od strane Pape Franje ,jer dobro poznaju karakter ,namjere i misiju Srpske pravoslavne Crkve, koja će teško dati svoj pristanak. Papa Franjo primio je u audijenciju srpskog Predsjednika Nikolića ,metropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkopa bačkog Irineja, te bivšeg  srpskog veleposlanika pri Svetoj Stolici  Darka Tanaskovića sa srpske strane, i zagrebačkog nadbiskupa ,kardinala Josipa Bozanića,đakovačko -osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, te porečko -pulskog biskupa Dražena Kutlešu sa hrvatske strane.

Nadam se da će Papa Franjo ipak poslušati glas naroda hrvatskoga i nakon što komisija odradi svoje, kanonizaciju Bl. Alojzija Stepinca privesti kraju i proglasiti ga za novog Sveca Katoličke Crkve i hrvatskoga naroda.

 

 

 

Foto: 1. DPCM/YouTube

 

Autor: Liljana Benčik
 
 
 
 
 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 221 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com