Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

DUHOVNOST

UCM
Bistričko svetište - nacionalno proštenje čitavog hrvatskog naroda

Sveta Marija - Crna Gospa u Mariji Bistrici

 

Crna Gospa

 

 

DUHOVNOST

 

 

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je ucrkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor.

 

Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

...

Hrvatski je Sabor 1715. darovao glavni oltar na čast Bistričke Gospe, a Papa Benedikt XIV. je iste godine podijelio je oproste hodočasnicima koji se ispovijede i pričeste. Požar je 1880. oštetio čitavu crkvu osim glavnog oltara s kipom Majke Božje Bistričke koji je ostao posve neoštećen. Arhitekt Hermann Bolle obnovio je i proširio crkvu te izgradio cintor oko svetišta. Papa Pio XI. proglasio je crkvu Majke Božje Bistričke manjom bazilikom.

Zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer okrunio je 1935. čudotvorni kip Marije i Malog Isusa zlatnim krunama i proglasio Mariju kraljicom Hrvata. Propovjednik je tada bio nadbiskup koadjutor koadjutor  Blaženi Alojzije Stepinac. Biskupska konferencija proglasila je 1971. bistričko svetište Nacionalnim proštenjem čitavog hrvatskog naroda. Godine 1984. u Mariji Bistrici je održan Nacionalni euharistijski kongres.

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je ucrkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684.. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

Slike u cintoru naslikao je Ferdo Quiqerez, a obnovio ih akademski slikar Vladimir Pavlek Vladimir Pavlek  od 1982. do 1984. Blaženi Papa Ivan Pavao II proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim 3. Listopada 1998. u Mariji Bistrici, kada je svetište za tu prigodu posebno uređeno i dograđeno.

 

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

 

Priredio: UCM
Izvor: sveci.net
 
 
 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 259 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com