Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
DUHOVNOST

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najstarijih katoličkih blagdana

6. siječnja - Sveta tri kralja
 
Sveta tri kralja
 

 

DUHOVNI  KUTAK

 

 

Ustani, zasini, Jeruzaleme, jer dolazi svjetlost tvoja … zemlju tmina pokriva i mrklina narode ... A tebe Gospodin obasjava … K tvojoj svjetlosti koračaju narodi i kraljevi k sjaju zore tvoje.

Sedam i pol stoljeća prije nego što su evanđelisti napisali povijest Isusova života i rada, predgovor im je dao prorok Izaija, kada je pisao prognanicima u Babilonu. Prema Matejevu evanđelju, kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, dođoše s istoka magi u Jeruzalem. Magi su na Istoku, posebno u Babilonu, bili učeni ljudi, a kršćanska ih starina naziva kraljevima zbog kraljevskih darova koje su donijeli Isusu.

Najvjerojatnije je bila riječ o zvjezdoznancima koji su na neki način došli u dodir sa židovskim mesijanizmom. Iako u Svetom pismu nije navedeno kako su se zvali, od 8. st. ustalila su se imena MelkiorGašpar i Baltazar. Prateći sjajnu zvijezdu čiji izlazak vidješe nad Betlehemom, prema starozavjetnim proročanstvima, došli su do mjesta gdje se rodio Isus. Djetetu kojem su se poklonili u trošnoj kućici, prinijeli su darove: smirnu, zlato i tamjan. Zlato i tamjan posvetni su darovi poganskih kraljeva, a smirna je služila za svećeničko pomazanje.

Taj biblijski događaj slavi se kao blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje i jedan je od najstarijih katoličkih blagdana. Već u ranim stoljećima kršćanstva, vjernici su u katakombama slikali taj prizor, a jaslice koje su se poslije počele postavljati u crkvama i domovima svojom ljepotom i jednostavnošću dodatno su poticale na kontemplaciju u božićno vrijeme.

Bogojavljenjem su povezani vjerski običaji blagoslivljanja vode i kuća. Do osamdesetih godina dvadesetog stoljeća svećenik bi na vrhu unutarnje strane ulaznih vrata kredom napisao početna slova imena mudraca i godinu.

U novije vrijeme svećenici na vrhu ulaznih vrata s unutarnje strane lijepe naljepnicu s likovima Sveta tri kralja, ispod kojih je natpis koji se prije ispisivao kredom.

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Izvor

 

Autor: HRT
 
 

 
 
 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 356 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com