Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
DUHOVNOST

"Blagoslovljen Onaj koji dolazi…"

Veliki tjedan obasjan je Božjom ljubavi
 
Veliki tjedan
 

 

DUHOVNI  KUTAK

 

 

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, zadnja je korizmena nedjelja. Činjenica je da polako odlaze u zaborav hrvatski kršćanski naziv za korizmene nedjelje prije Uskrsa: Čista, Pačista, Bezimena, Sredoposna, Gluha i Cvjetnica (koja se naziva u Istri i Uličnica. Maslina = Ulika).

 

Mijenjajući nazive i dajući svoja tumačenja kršćanskim blagdanima poganstvo iznova kuca na kršćanska vrata  (npr. „Uskrs je proljetni blagdan”). Bogoslužje Cvjetnice ima dvostruki sadržaj: prvi, svečani Isusov ulazak u Jeruzalem (,,Hosana”!); drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove („Raspni ga!”).

...

Službeni latinski naziv Nedjelja palmi ili Muke Gospodnje potječe od jeruzalemskih kršćana koji su se od 4. st. skupljali popodne toga dana na Maslinskom brdu izdašnije slaveći Službu Riječi a potom uvečer u procesiji s grančicama palmi i masline u ruci ulazili u Jeruzalem. Taj se vjernički običaj prakticirao u Rimu od 9.st. odakle se proširio po cijeloj Crkvi.

Za blagoslovljene grančice, svijeće i procesije na Cvjetnicu vezani su brojni hrvatski kršćanski običaji (umivanje vodom u koju se prije stave latice cvijeća, pletenje „pomi” u dubrovačkom kraju i tsl.) Porukama i dubokim značenjem bremenit je spomen na svečani Isusov ulazak u Jeruzalem na magaretu. Naviru u sjećanje brojni starozavjetni tekstovi o „mironosnom kralju” koji krotko jaši na magaretu da uspostavi žuđeni Mir. Isus ulazi u Jeruzalem da u njemu proslavi s učenicima Pashu – prijelaz s ovoga svijeta u Božji svijet. Taj Isusov krotko pobjedonosni ulazak navještaj je njegove pobjede nad grijehom i nad smrću.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Mesijanski ulazak u Jeruzalem ( Ev. po Marku)

Kada se približe Jeruzalemu, k Beftagi i Betaniji na Maslinovoj gori, Isus pošalje dvojicu učenika i rekne im“ Idite u selo što je pred vama! Čim uđete u nj, naći ćete privezano magare na kojem još nitko nije sjedio. „Odvežite ga i dovedite!“ Ako vas tko upita“ Zašto to činite? Odgovorite“ Gospodinu treba i on će ga odmah opet vratiti“… Dovedu Isusu magare i stave na njega svoje ogrtače i Isus sjedne na nj.  Mnogi razastriješe po putu svoje ogrtače, a drugi zelene grane, koje su natrgali u polju. A oni što su išli pred njima i za njim klicahu;“Hosana! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Blagoslovljeno kraljevstvo  oca našega Davida koji dolazi! Hosana na nebu!“

Tako uđe u Jeruzalem, u hram, razgledaše oko sebe pa, kako bijaše već kasno, krene s Dvanaestoricom  u Betaniju.

Bogoslužni sadržaj Cvjetnice snažno izražava samu bit tzv. vazmenog misterija (otajstva): kroz muku do pobjede, kroz smrt u život, poniženjem k uzvišenju. Nakana je svečanog ophoda i liturgijskog slavlja da se već na Cvjetnicu kroz sudjelovanje u našim srcima začne klica klicanja naše uskrsne noći. Poklik razdraganog naroda „Blagoslovljen Onaj koji dolazi…”! ponavljamo u svakoj sv. Misi. Ako pomno ispitamo okolnosti i činjenice optužbe, sudskog procesa i osude Isusa na smrt – ne može se govoriti o kolektivnoj krivnji židovskog naroda za Isusovu smrt. I dok iznova budemo pozorno slušali izvještaj o Muci Isusovoj, nemojmo se samo zgražati nad izdajom i kukavičkim ponašanjem Isusovih učenika, Pilatovim pranjem ruku izmanipuliranoj (manjoj) skupini židovskog naroda … Potražimo u sebi ne samo sućutnika nego i krivca. Naime, borili smo se bezobzirno za novac kao Juda, višekratno zatajili Isusa kao Petar, pravili se nedužni i prali ruke kao Pilat, otresali se križa kao Simeon, bili surovi, prosti kao vojnici, povodljivi za javnim mnijenjem kao svjetina, mahali glavom kao farizeji i govorili lsusu:”Ako si Sin Božji, siđi s križa…”! Po zlom životu i danas sudjelujemo u Isusovoj optužbi, osudi, patnji i smrti. Iz 2. st. poručuje nam Djelo Ivanovo:” On je u tamnici, u grobovima, u kladama za sužnje, vrijeđaju ga, vode parnicu protiv njega, jer s onima koji trpe trpi i On”.

Židova povezujemo i s našim nedužnim haškim uznicima:” Tužitelji su već davno umrli, svjedoci su pošli svojim kućama, sudac je napustio sudnicu, ali se Kristova parnica još uvijek vodi”. Ostaje nam još da kliknemo Isusu starodrevnu(i): „Hosana”! što izvorno znači – Spasi nas!

 

Svima želim plodonosne dane korizme, Velikog tjedna!

 

 

Foto: 1. vjeraidjela.com

 

PAutor: Liljana Benčik
 
 

 
 
 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 247 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com