Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Zagovarao je sjedinjenje Hrvatske sa Slavonijom i Dalmacijom, zauzimao se za osnutak samostalne vlade, neovisne o Beču ili Pešti
14. siječnja 1856. - Umro Janko Drašković
 
 
Janko Drašković
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Najstariji hrvatski preporoditelj Janko Drašković svojim je ugledom i kulturno-društvenom djelatnošću bio prethodnik Ilirskog pokreta koji će početi šezdesetak godina nakon njegova rođenja. 


Drašković je rođen 20. listopada 1770. u Zagrebu u kojem je pohađao gimnaziju, a studij filozofije i prava završio je u Beču. Svoju naobrazbu obogatio je znanjem latinskog, mađarskog, rumunjskog te niza slavenskih jezika. 

...

Kronike ga spominju kao najobrazovanijega čovjeka u Hrvatskoj koji je ugled stekao u stranim zemljama u kojima je često boravio, ponajprije kao vojnik, a zatim kao društveni djelatnik, preporoditelj i ilirac. Najveća zasluga Janka Draškovića jest njegovo propagiranje ilirizma i znamenitih ilirskih književnika. Pridružio im se, iako je već bio u poodmaklim godinama. 

No i prije pokreta, koji se organizirano javio tridesetih godina 19. stoljeća pojavom Gajevih novina Danica ilirskaJanko Drašković svoja je gledišta na jezik i na književnost, politiku i gospodarstvo iznio u djelu čiji se naslov najčešće navodi kao Disertacija iliti razgovor... 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Isticao je potrebu da se umjesto latinskog uvede narodni jezik kao službeni pa je i Disertaciju napisao hrvatskim jezikom. Zagovarao je sjedinjenje Hrvatske sa Slavonijom i Dalmacijom, zauzimao se za osnutak samostalne vlade, neovisne o Beču ili Pešti. U Disertaciji  Drašković je dalje upozoravao na potrebu što veće obrazovanosti i prosvjećivanja naroda, zatim podizanja obrta i industrije. 

Osim toga bio je i osnivač poznate čitaonice u Zagrebu, čija je zadaća bila okupljanje iliraca, prikupljanje knjiga i širenje književnosti i korisnih znanosti. 

Janko Drašković umro je u Radgoni 14. siječnja 1856. nakon dodijeljenih počasti kojima su mu se mlađi ilirci odužili za to što su se njegovim autoritetom, naobrazbom i ugledom uvelike koristili u Ilirskom pokretu.

 

Foto: 1. wikipedia.org

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 303 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com